05 / 28 / 2023
Новини Свят Русия започна разследване, след като Полша демонтира паметник на Червената армия

Русия започна разследване, след като Полша демонтира паметник на Червената армия

от infomax
0 коментари
Русия започна разследване, след като Полша демонтира паметник на Червената армия

Русия е започнала разследване, след като Полша демонтира „паметник на благодарност към Червената армия“ в Глубчице, в южната част на страната, заяви днес ръководителят на полския Институт за национална памет (ИНП) Карол Навроцки, предаде ПАП.

„Няколко дни след като съборихме пропаганден мемориал в Глубчице, Следственият комитет на Руската федерация започна разследване и ни заплаши или с пет години затвор, или с глоба в размер на 5 милиона рубли (над 82 хиляди евро)“, каза Навроцки пред телевизия „Република“.

Паметникът в Глубчице беше демонтиран в петък като част от дейността на ИПН по премахване на съветски пропагандни мемориали в Полша.

„Руската федерация вярва дори и днес, че би могла да (задава тона в) общественото пространство в свободна и независима Полша“, каза Навроцки. Той определи това като доказателство за имперското мислене на Русия.

Така нареченият паметник на благодарност към Червената армия е издигнат в Глубчице през 1945 г. в памет на 676 войници от Първи украински фронт на Червената армия, паднали в боевете за града през март 1945 г. Според документите, с които разполага Полският Червен кръст, останките на войници от Червената армия са ексхумирани през 1952 г. и там не са останали гробове.

БТА

 

5/5 - (1 оценка)

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност