04 / 17 / 2024
Новини Свят Претърсват централата на партия „Възраждане“ на Еманюел Макрон

Претърсват централата на партия „Възраждане“ на Еманюел Макрон

0 коментари
Претърсват централата на партия "Възраждане" на Еманюел Макрон

Централите на партия „Възраждане“ на френския президент Еманюел Макрон и на консултантската компания „Маккинзи“ в Париж бяха претърсени в рамките на разследвания, свързани с условията, при които консултантски компании са участвали в предизборните кампании през настоящата година, както и през 2017 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Претърсванията бяха извършени от съдии изпълнители, отговарящи за две официални разследвания, започнали през октомври, обяви днес Френската национална финансова прокуратура. Претърсени са били и офисите на асоциацията, финансираща партията на Макрон.

Едното разследване касае участието на консултантски фирми в предизборните кампании на Макрон. Второто касае прибягването на държавата като цяло до услугите на подобни консултантски фирми, казват източници, запознати със случая.

Претърсването на офисите на „Маккинзи“ е станало вчера. От компанията казват, че сътрудничат изцяло с властите, както винаги е бил случаят.

Говорителят на „Възраждане“ Лоик Синьор пък каза, че разследването, касаещо условията за участие на консултантските фирми в предизборните кампании през 2017 г. и 2022 г., е започнало след подаване на жалби от народни избраници и асоциации. „Нормално е правосъдието да разследва по един свободен и независим начин, за да изясни напълно този въпрос“, допълни той и подчерта, че е на разположение на разследващите, за да им съобщи всички полезни за разследването детайли, касаещи и двете предизборни кампании.

През последната предизборна кампания за президентските избори доклад на френския Сенат породи оживена полемика относно използване на обществени средства в полза на консултантски фирми. Опозицията поиска разследване дали не става дума за фаворизиране на „Маккинзи“ от страна на макронисткото мнозинство в парламента.

Докладът бе публикуван на 16 март. Изготвянето му бе инициирано от групата на левоцентристите и еколозите в Сената. В него се казва, че договорите, сключени между държавата и консултантските компании, са се удвоили през 2021 г. спрямо 2018 г., като през 2021 г. сумата по договорите е била рекордна – 1 милиард евро.

В доклада се акцентираше и върху възможна схема, позволила на френското представителство на „Маккинзи“ да не плаща никакви данъци върху компаниите в периода 2011 г. – 2020 г.

На 31 март Националната финансова прокуратура започна предварително разследване за пране на пари от данъчна измама. Целта на разследването беше да се провери дали изводите в доклада са верни относно частта за неплащането на данъците. В рамките на това предварително разследване имаше и обиск на 24 май в офисите на „Маккинзи“.

Впоследствие започна и официалното разследване, поверено на съдия следовател.

Ако съдиите следователи и по двете официални разследвания преценят, че Макрон трябва да дава обяснения по въпроси, възникнали в хода на разследванията, то те могат да го призоват да го направи в края на втория му президентски мандат и то само за действия, които не са били извършени в рамките на упражняваните от него президентски задължения.

Същевременно министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер призна за злоупотреби в миналото при прибягването на министри до консултантски фирми като „Маккинзи“, но добави, че този навик днес „е бил коригиран“.

А поверителен доклад на Сметната палата, с който в понеделник се запозна в. „Монд“, заключава, че някои от договорите на консултантската компания с държавата по време на здравната криза, причинена от ковидната пандемия, са били сключени при „проблематични“ условия“.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising