04 / 17 / 2024
Новини България Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди гости

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди гости

Приготвиха 500 кг от традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“

от infomax
0 коментари
сланина
Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди гости

Снимка: Сайтът на Априлци

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци и тази година събра в планинския град хиляди гости от цялата страна. В събота и неделя  планинското градче се изпълва с любители на местните традиции, кухня и музика.

„Гостите да очакват неочакваното. Тези две дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Всички да палят колите и да тръгват насам. Празникът на сланината и греяната ракия е повод да поканим хора от цялата страна и чужбина да дойдат да посетят Априлци и, освен празника, да видят каква невероятна природа имаме, така че да се върнат отново, тъй като това е изключително важно за местната икономика“, каза за БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди гостиПразничната програма бе открита от гайдарският състав „Челопешки полъх“. За доброто настроение се грижат още Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Невена Цонева, Гуна Иванова.

Под звуците на известните изпълнители бяха приготвени от местни майстори, начело с майстор Пламен Кунев, 500 кг от традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“. Ястието съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци събра хиляди гости„Бабината гозба съдържа червен лук, праз лук, сланина, която се запържва предварително, отделят се пръжките. В маста се запържва лукът, слагат се пръжките и накрая яйца. Това е старата манджа от едно време на бабите. Всяка година се приготвя в Априлци“, разказа за БТА Кунев.

Празникът не може и без кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки има възможност да опита.

По традиция има и конкурси за най-благата греяна ракия и най-добрата сланина. А според местните най-хубавата сланина става само от отгледано в Априлци прасе.

Днес празникът продължава отново с богата музикална програма и кулинарни специалитети.

Както БТА съобщи, движението на влизане и излизане от града е затруднено, тъй като желаещите да посетят празника са много. По думите на кмета очакват се над 30 хиляди гости.

Източник: БТА, Даниела Балабанова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising