04 / 16 / 2024
Новини Свят Откриха в Давидовия град забележителен официален писмен документ на 2000 години

Откриха в Давидовия град забележителен официален писмен документ на 2000 години

от infomax
0 коментари
Откриха в Давидовия град забележителен официален писмен документ на 2000 години

Археолози от Израелската служба за антики откриха забележителен официален писмен документ, датиращ отпреди 2000 години, на поклонническия път в Давидовия град на главната пътна артерия на Йерусалим през периода на Втория храм, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Откритието дава представа за търговските дейности по онова време и за ежедневието на жителите на града.

Смята се, че надписът, открит върху малка каменна плоча, гравирана с букви и цифри, е

разписка или платежно нареждане,

свързано с търговски сделки през периода на Втория храм. Плочата е открита в район, известен с оживената си търговска дейност, пише списание „Атикот“.

Надписът, който включва седем частично запазени реда, е бил намерен в Давидовия град при разкопки, финансирани от Фондация „Давидовият град“. Редовете включват имена на иврит, придружени от букви и цифри. Името „Шимон“ се появява в края на единия ред, последвано от еврейската буква „м“. Другите редове съдържат символи, представляващи числа, някои от които са придружени от еврейската буква „м“ или буквата „р“. Това са съкращения съответно за думите „пари“ и „четвъртинки“.

Според Нахшон Шантон, ръководител на разкопките в Израелската служба за антики, и професор Естер Ешел от университета „Бар Илан“ досега са документирани и други подобни надписи на иврит в Йерусалим и Бейт Шемеш, като всички те обозначават имена и цифри, издълбани върху подобни каменни плочи, и датират от

ранноримския период

Това обаче е първият надпис, показал се досега в границите на тогавашния град Йерусалим.

Учените смятат, че надписът първоначално е бил гравиран върху тебеширена плоча, която е била използвана като костница – погребален сандък, използван често в Йерусалим и Юдея през ранноримския период. Макар че костниците обикновено се намират извън града, присъствието им в него предполага възможността местни занаятчии или магазини да са ги търгували като стоки.

Пътят на поклонничеството е древна, жизненоважна пътна артерия,

която свързва Давидовия град южно от Храмовия хълм с портите на Втория храм. Освен че е бил основният маршрут за поклоннически пътувания, пътят е бил и център на търговска дейност. Основната пътна артерия е била осеяна с магазини, сергии и работилници, които са обслужвали поклонниците и посетителите. Търговци и занаятчии разполагали своите щандове на пътя, като предлагали стоки, храна и различни услуги на преминаващите.

Проектът за разкопки, който продължава под ръководството на Израелската служба за антики и подкрепата на Фондация „Давидовият град“, разкрива нови археологически находки, които допринасят за по-дълбокото разбиране на историята на Йерусалим.

Използването на квитанции за търговски цели по това време показва забележителна прилика със съвременните практики, твърдят учените.

„Забележителното откритие при поклонническото пътуване в Йерусалим разкрива още един аспект от живота на евреите в града отпреди 2000 години. Уникалните разкопки на Израелската служба за антики в този район показват Давидовия град като ключов център в глобалния исторически разказ на еврейския народ“, заяви равин Амичай Елияху, министър по въпросите на Йерусалим и културното наследство на Израел.

„Многобройните открития, които се показват при разкопките, хвърлят светлина върху централното място на този път дори през периода на Втория храм. С всяко откритие разбирането ни за района се задълбочава, разкривайки ключовата роля на тази улица в ежедневието на жителите на Йерусалим преди 2000 години“, заяви Ели Ескусидо, директорка на Службата за антики.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising