07 / 22 / 2024
Новини Свят Лукашенко съди за „държавна измяна Светлана Тихановска, която го победи на изборите

Лукашенко съди за „държавна измяна Светлана Тихановска, която го победи на изборите

0 коментари
Беларус

В Минск днес започна задочен процес срещу белоруската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска, превърнала се в един от най-големите критици на беларуския президент Александър Лукашенко, предаде Франс прес.
Да припомним.  Реално през 2020 г. тя беше избрана с огромно мнозинство за президент на страната, но Лукашенко обяви за победител себе си, което предизвика бурни протести. Той побърза да изгони Тихановска от страната и да удави в кръв протестите, но тя си остава легетимен лидер на държавата.

Срещу 40-годишната Светлана Тихановска, която намери политическщо убежище в Литва, са повдигнати редица обвинения, включително в държавна измяна и „заговор за противоконституционно завземане на властта“.
Във вчерашно интервю за АФП Тихановска определи това дело като „фарс“ и „лично отмъщение“ на Александър Лукашенко срещу хората, разклатили властта му през 2020 г.

През лятото на 2020 г. Беларус беше разтърсена от масово протестно движение, осъдило спорното преизбиране на авторитарния лидер Александър Лукашенко, който е на власт от почти три десетилетия.
Светлана Тихановска, която се кандидатира за президент на мястото на изпратения си в затвора съпруг, събираше по време на кампанията тълпи от поддръжници в цялата страна, събуждайки надежди за промяна, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
Принудена да замине в изгнание, някогашна обикновена домакиня, сега е лицето на демократичните сили в Беларус и трън в очите на беларуските власти, чиито репресии тя неуморно изобличава, отбелязва АФП.
Заедно с Тихановска са съдени и четирима нейни съюзници, които също са в изгнание – Мария Мороз, Павел Латушко, Олга Ковалкова и Сергей Дилевски.
Делото срещу тях се води в контекста на засилване в последните седмици на безмилостните репресии на беларуските власти, с поредица от съдебни процеси срещу опозиционери.
Тези дела обикновено се гледат при закрити врати и пълна непрозрачност.
Тихановска обясни пред АФП, че се опитала да се свърже с назначен от съда адвокат, но той така и не отговорил.
„Дори не знам какво ще прави моят така наречен адвокат утре в тази съдебна палата“, каза тя вчера и допълни: „Не знам колко време ще продължи този процес, колко дни, но съм сигурна, че ще ме осъдят на много, много години затвор“.
Макар опозиционерката да се чувства в безопасност, докато е в изгнание, беларуските власти са намерили друг начин да я накажат, като повдигнаха вчера

нови обвинения срещу нейния съпруг, който в момента е в затвор в Беларус

Популярен блогър, който яростно критикува Лукашенко, Сергей Тихановски беше осъден през декември 2021 г. на 18 години затвор, главно за „организиране на масови безредици“ и „подстрекаване на социална вражда“.
Беларуските власти обявиха вчера, че са го обвинили този път в нарушаване на правилата в затвора – обвинение, което се наказва с допълнителни две години затвор, посочва АФП.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising