04 / 23 / 2024
Новини Свят Командир от ЧВК „Вагнер“: Избягах в Норвегия, за да не разбият главата ми с чук (ВИДЕО)

Командир от ЧВК „Вагнер“: Избягах в Норвегия, за да не разбият главата ми с чук (ВИДЕО)

0 коментари
Командир от ЧВК "Вагнер": Избягах в Норвегия, за да не разбият главата ми с чук (ВИДЕО)

Наемник от руската частна военна компания „Вагнер“, избягал в Норвегия, разказа пред правозащитници как функционира тя, съобщи в. „Дейли Телеграф“.

В Осло Андрей Медведев даде и първото си над 20-минутно интервю след бягството на свобода за YouTube канала на Gulagu.net, озаглавено „Бягство от чука“. Прави се аналогия с чука, с който „Вагнер“ убива дезертьорите.

Един от бойците под негово командване е бил Евгений Нужин, бивш затворник, който дезертира. През ноември Нужин е предаден обратно на „Вагнер“ при размяна на пленници и е убит от друг наемник от групировката, който разбива главата му с чук. Видеото предизвика скандал в целия свят.

При бягството си Андрей Медведев е прескочил две огради с бодлива тел и пресякъл замръзналата река Пасвик.

Наемникът успял да стигне до Норвегия, след като се промъкнал покрай наблюдателни вишки по границата, не бил засегнат от откритата по него стрелба и бягайки от следови кучета.

„Чух кучешки лай зад гърба си, светнаха прожекторите и по мен бяха произведени изстрели“, казва бившият командир от „Вагнер“. „Просто побягнах към гората.“

Когато стигнал на норвежка територия, той се отправил към светлините на къщи, потропал на първата врата и помолил за помощ.

„Толкова съм благодарен, че съм тук, толкова съм благодарен на всички хора, които ми помогнаха“, каза той.

Медведев попаднал в групата „Вагнер“, която набира доста хора от руските затвори, през юли, когато излязъл от затвора. Договорът му бил само за четири месеца, но когато изтекъл, му казали, че трябва да остане. Само че с помощта на бойци от неговото подразделение Медведев успял да избяга. Той се укривал в Русия и през декември публикува видеоклип, в който разобличава жестокостите на „Вагнер“.

Наемникът знаел, че късметът му няма да продължи вечно, защото във „Вагнер“ действа специално подразделение, наречено „Мед“, чиято задача е да издирва дезертьори и след това да налага правосъдие в стил „Вагнер“. Схемата за действие на „Мед“ очевидно е заимствана от известната с бруталността си СМЕРШ („Смерть шпионам“/“Смърт на шпионите“), действала през Втората световна война.

В интервю за правозащитната група Gulagu.net от центъра за задържане на мигранти в Осло Медведев казва, че ако е бил заловен щели да го убият „или дори по-лошо“. Наемникът определено е знаел какво го очаква, ако бъде заловен, тъй като е командвал подразделение на „Вагнер“, което се е сражавало около Бахмут в района на Донбас.

„Дейли Телеграф“ припомня, че руската частна военна компания придоби известност тази година, след като набра хиляди осъдени от затворите и ги изпрати в Украйна, за да подкрепят руската инвазия. Сред желаещите да се присъединят към „Вагнер“ е и Михаил Попков,

наричан „Маниакът от Ангарск“

Като полицай и охранител в Сибир и Далечния изток на Русия той изнасилва и убива около 83 жени в периода 1998-2010 г. Той изрази желанието си да влезе в редиците на частната военна компания вчера в ефира на руската телевизия, посочва британският вестник.

ВИДЕОТО ТУК

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising