Редовното ядене на ултрапреработени храни с високо съдържание на захар може да бъде много вредно за сърцето ви.
Хроничната консумация на такива храни е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт от сърдечно-съдови причини, а навикът да ядете плодове, когато ви се прииска нещо сладко, може да ви спаси живота, пише Parade.
Защо е важно да ядем плодове редовно?
Препоръчително е възрастните да ядат 1,5 до 2,5 чаши плодове на ден. Кардиологът Джоел Кан казва, че яденето на плодове всеки ден е от полза за цялото тяло. „Плодовете са вкусни и се свързват с много ползи, като намален риск от сърдечни заболявания, подобрена мозъчна функция и превъзходно сексуално здраве“, каза той.
Изследванията показват, че много плодове (включително грозде, боровинки, нарове, ябълки и авокадо) защитават сърцето, помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и дори помагат на сърцето да се възстанови след операция. Плодовете помагат за понижаване на кръвното налягане, намаляват оксидативния стрес в тялото и повишават нивата на добрия холестерол.
Що се отнася до здравето на мозъка, изследванията показват, че възрастните хора, които редовно ядат плодове, имат по-добра когнитивна функция. Това е така, защото антиоксидантите в плодовете помагат за увеличаване на притока на кръв към мозъка. Твърдението на д-р Кан за ползите от плодовете за сексуалното здраве също е научно подкрепено. Яденето на ябълка всеки ден е свързано с подобрено вагинално смазване.
Най-добрият вид плодове за здравето на сърцето
Всички плодове са полезни за здравето на сърцето, но д-р Кан каза, че има няколко, които са особено полезни. „Ягодите понижават холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания“, каза той и добави, че наровете са друг особено полезен плод за здравето на сърцето. Изследванията показват, че наровете са особено богати на антиоксиданти и помагат за понижаване нивата на лошия холестерол, когато се консумират редовно.
Кан добави, че самият той предпочита ябълките, защото са богати на фибри, които са полезни за червата. Има пряка връзка между здравето на червата и здравето на сърцето; Диетата с високо съдържание на фибри е свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.
„Ябълките са богати на витамин С, който е критичен за здравето на сърцето и кожата“, каза специалистът. „Те също са с високо съдържание на кверцетин, който е чудесен за здравето на артериите и имунната система“, добави кардиологът.
Кан съветва да ядете ябълка преди хранене, защото това означава, че ядете по-малко, „а това е полезно за храненето и контрола на теглото“.
Колегата кардиолог Чонси Крандъл добави, че освен ябълките, има още един плод, който обича за здравето на сърцето: мангото. „Мангото е отличен източник на магнезий и калий, като и двата са свързани с понижаване на кръвното налягане“, обяснява