06 / 16 / 2024
Новини България Клаудия Кастелучи съгради древния Рим от „Топлоцентрала“

Клаудия Кастелучи съгради древния Рим от „Топлоцентрала“

от infomax
0 коментари
Клаудия Кастелучи съгради древния Рим от „Топлоцентрала“

Клаудия Кастелучи съгради древния Рим от „Топлоцентрала“Танцовият спектакъл At The Beginning Of The City Of Rome на Клаудия Кастелучи е сред основните акценти в международната програма на регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ този сезон и първият спектакъл на световноизвестната хореографка и драматург, който ще бъде поставен на българска сцена. Представленията са днес и утре – 20 и 21 май, съобщават организаторите.

Италианската хореографка и драматург е носител на „Сребърен лъв“ за танц от биеналето във Венеция през 2020 г., сестра на Ромео Кастелучи и създател, заедно с него, Киара и Паоло Гуиди, на знаменитата театрална компания Societas Raffaello Sanzio.

Клаудия Кастелучи и шестима танцьори от нейната трупа пристигат у нас по покана на „Топлоцентрала“.

Клаудия Кастелучи съгради древния Рим от „Топлоцентрала“„At The Beginning Of The City Of Rome е танц, който разказва как в древната римска империя – начало на масовото общество, каквото днес го познаваме – човек започва да губи представата за мярка. Заглавието на пърформанса ни връща в зората на най-обширната европейска цивилизация, когато възниква нуждата да бъдат регулирани отношенията ни с вещите, чието количество расте невъобразимо. Хореографията на Клаудия Кастелучи изразява фактите, последиците, решенията и договорките, резултат от определена траектория на човешките постъпки“, разказват от „Топлоцентрала“.

По думите им това не е първото посещения на Кастелучи в България. В края на март тази година тя гостува в София по покана на Народния театър „Иван Вазов“ и обсъди с екипа му съвместни бъдещи проекти. Посещението ѝ стана и повод „Топлоцентрала“ и Народният театър да потвърдят желанието си да си партнират за по-разширеното представяне на работата на Клаудия Кастелучи и други водещи имена от европейската сцена пред българска публика.

След Клаудия Кастелучи, международната изпълнителска програма в „Топлоцентрала“ продължава с танцовия пърформанс KOAN на английския хореограф Джулиън Хамилтън (25 май), и със соловия танцов спектакъл The Speech на израелската хореографка Ноа Зук от танцовата компания “Батшева” – една от водещите компании за съвременен танц в света, основана от Марта Греъм и баронеса Батшева де Ротшилд.

На 29 юни Ноа Зук ще представи първия си изцяло самостоятелен пърформанс като диалог със своето собствено минало, отражението му върху настоящия живот и погледа към непознатото бъдеще. Следващите три дни – 30 юни, 1 и 2 юли, Зук ще проведе уъркшоп за български пърформъри със своя репертоар, фокусиран върху световноизвестния танцов език Гага, който активира тялото и физическите ни усещания на по-дълбоко от познатото ниво.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising