07 / 22 / 2024
Новини Свят Канада изплаща 2,8 милиарда компенсация на две индиански племена

Канада изплаща 2,8 милиарда компенсация на две индиански племена

0 коментари
Канада изплаща 2,8 милиарда компенсация на две индиански племена

Федералните власти в Канада се съгласиха да изплатят 2,8 милиарда канадски долара (2,09 милиарда американски) на две индиански племена, които са част от коренното население на страната като компенсация за грубо нарушаване на техните културни и езикови права, съобщи телевизия Си Би Си, цитирана от БТА.

В съобщението пише, че колективният иск срещу властите е заведен още през 2012 г. от 325 представите на двете племена. Те настояват за компенсации за „загубата на езика и културата“, свързана с обучението в училища интернати, където принудително са отвеждани индиански деца. Предстои споразумението между страните да бъде одобрено и от федералния съд.лед одобрението,  властите в страната на Кленовия лиет трябва в рамките на 20 години да прехвърлят 2,8 милиарда канадски долара в специален фонд. Средствата в него ще бъдат използвани от коренните жители по тяхно усмотрение.

През 1876 г. по времето на министър-председателя Джон Макдоналд в Канада е приет закон за индианците, който предвижда изземане на земите на коренните народи за нуждите на федералното правителство.

През 1884 г. в закона са внесени допълнения за създаване на специални училища интернати. В тези учебни заведения, последното от които беше закрито чак през 1996 г., принудително са отвеждани индиански деца, за да бъдат интегрирани чрез обучение в канадското общество. От общо 150 000 ученици по време на обучението по различни причини умират близо 3,2 хиляди.

През 2017 г. канадският премиер Джъстин Трюдо поднесе официални извинения на коренните жители, пострадали при обучението в тези училища. Властите се съгласиха също да изплатят на пострадалите 800 милиона канадски долара (638 милиона американски към онзи момент).

През 2022 г. Отава се съгласи да изплати на коренните народи 20 милиарда канадски долара (15,5 милиарда американски).Папа Франциск се извини през юли 2022 година за

участието на Католическата църква в „унищожителната“ политика на Канада

за асимилация на коренното население.

На среща с представители на индианските общности в населеното място Мъскуасис, източно от  Едмънтън, той заяви, че насилственото приобщаване към християнството на индианците чрез католически училища е разрушило тяхната култура, навредило е на семействата им и ги е маргинализирало за поколения напред.

Хиляди години преди колонизацията местните жители са обитавали тази земя.

В исторически план обаче отношението на правителството към коренното население ги е направило аутсайдери в собствената им страна, пище yoair.com .

„Мир, ред и добро управление“

Канадското мото изглежда е разочаровало коренното население.

Камарата на парламента на Канада също се намира в традиционната територия на племето Алгонкин.

Модерните времена и по-добрият достъп до знания създадоха осъзнаване на страданието на коренното население. По този начин се породиха движения и протести, насочени към подобряване на условията на първите жители на Америка.
Инициативите за популяризиране започнаха да получават все по-голямо признание през последния половин век. Има бързо нарастване на броя на организациите, подкрепящи коренното население. Правителството инициира признаване на индианците и техните права, бяха подписани нови договори и бяха направени някои важни правни промени в конституцията.

Правителствените поправки не бяха постигнати лесно

Интервенциите на пресата и протестите следват един след друг през последния половин век. Един от последните протести включва движението Idle No More, което започна през 2012 г. и все още продължава.

Комисията за истина и помирение (2008-2015) призна грешките на предишни канадски лидери при гарантирането на безопасността на местното население. Едно от най-забележителните събития беше Националното разследване на изчезналите и убити жени и момичета от коренното население, учили в пансиони ( тече от 2016 г. до момента). То разтърси нацията из основи с ужаса, който отприщи истината.

През 2017 г. беше обявено национално честване на 150-годишнината на канадската нация. Въпреки това, според местното, идеята за нацията е съществувала много преди европейската колонизация, довела до днешното правителство.

ВИДЕО

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising