06 / 16 / 2024
Новини Свят Изхвърлят Пушкин, Лермонтов и Гогол от изпити по литература в Русия

Изхвърлят Пушкин, Лермонтов и Гогол от изпити по литература в Русия

от infomax
0 коментари
Изхвърлят Пушкин, Лермонтов и Гогол от изпити по литература в Русия

В Единния държавен изпит по литература в Руската федерация тази учебна година беше предложено да не се проверяват знанията по произведенията на Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Николай Гогол и други класици от Златния век на руската литература. Това следва от демо версията на кодификатора на изпитите, публикувана на уебсайта на Федералния институт за педагогически измервания (FIPI).

Няколко раздела бяха

напълно премахнати

от изпита – древноруската литература, литературата от 18 век, както и литературата от първата половина на 19 век. Става дума за автори като Денис Фонвизин, Гавриил Державин, Василий Жуковски, Александър Грибоедов. Изчезнала е и древноруската поема „Слово за похода на Игор“, фундаментална за руската литература, съобщи „Новая газета-Европа“.

Сега изпитът ще проверява знанията по литература, като се започне от Александър Островски.

„Според логиката на съставителите тези автори са включени в изпита за 9 клас. Но изпитът по литература в 9 клас е избираем предмет. И процентът на завършилите, които го издържат в 9-ти клас, е много по-малък, отколкото в 11-ти “, обясни учител по литература от московско училище пред телеграм канала„ Внимание, новини “.

Учащите ще трябва да демонстрират, наред с други неща, „формирано гражданство“, „уважение към закона и реда“, „патриотизъм“,

„гордост от настоящето

на многонационалния народ на Русия“, „идеологическа убеденост, готовност да служат и защитават Отечество”.

Засега това е само демо версия на изпита. Въпреки това преподаватели по литература, интервюирани от Новая газета Европа, съобщиха, че демо версията е одобрена в огромното мнозинство от случаите служба и защита на Отечеството.

От 1 септември уроците по история за 11-класницте във всички руски училища ще се провеждат по нов унифициран учебник. Руските власти го създадоха след началото на войната с Украйна.

Авторите на учебника преосмислят възгледите за репресиите на Сталин и оправдават  действията на съвременна Русия с „натиск от страна на САЩ“, „фалшифициране на историята“ и „възраждане на нацизма.“

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising