04 / 23 / 2024
Новини Свят ISW: Путин опитва да прехвърли отговорността за пораженията в Украйна

ISW: Путин опитва да прехвърли отговорността за пораженията в Украйна

Началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов е нарочен за "жертвен козел"

0 коментари
Валерий Герасимов, путин

Американският институт за изследване на войната (ISW) коментира в ежедневния си обзор редица неотдавнашни изявления на руския президент Владимир Путин, че Русия иска да прекрати войната в Украйна възможно най-скоро, но няма да активизира военните действия, за да избегне „неоправдани загуби“.

Според анализаторите на ISW тези изявления са част от пропагандните усилия на Кремъл да оправдае скъпоструващата война на Путин пред вътрешната руска публика, която все повече е принудена да прави големи жертви заради нереалистичните цели на властта. Путин просто опитва да внуши на народа, че Русия иска да прекрати войната в Украйна, но Зеленски е военнолюбец, твърдят анализаторите. И за това си има причини.

Руската армия, подчертава обзорът, не е постигнала никакви значими победи в Украйна след падането на Лисичанск на 3 юли. Противникът, напротив, пожъна няколко триумфа и овладя стратегическата инициатива.

Украйна си върна Херсон, Изюм и други градове, които бяха включени в „новите територии“ на Русия.    Путин и представители на Министерството на отбраната многократно представяха неясни извинения за военни неуспехи през последните дни, също в опит да омаловажат ефектите от продължителна война.

Един от онези, върху които Путин се опитва да прехвърли отговорността за пораженията в Украйна, според ISW, е началникът на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов, който наскоро беше показан по телевизията за първи път след дълго прекъсване.

„Кремъл се въздържа да покаже Герасимов на обществеността почти десет месеца“, се казва в доклада. Появата на началника на Генералния щаб в публичното пространство според ISW вероятно се дължи на опитите той да бъде представен „като поредната фигура, отговорна за тази война“.

В сферата на пропагандата изглежда  и твърдението, че Путин поне три пъти е отлагал нахлуването в Украйна, но за него изрично е настоявала Федералната служба за сигурност (ФСБ), бивш КГБ.

Интересно е, че това твърдение идва от страната на официален Киев.  Заяви го в интервю за „Билд“Вадим Скибицки,  заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising