06 / 16 / 2024
Новини Свят ISW: Путин е наредил свалянето на самолета на Евгений Пригожин

ISW: Путин е наредил свалянето на самолета на Евгений Пригожин

от infomax
0 коментари
Путин

Президентът на Руската федерация Владимир Путин почти със сигурност е наредил свалянето на самолета на лидера на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин. Решението може да е било взето, за възстановяне на собствената му власт след бунта на наемниците.

Анализатори от Института за изучаване на войната отбелязаха, че представители на руските въоръжени сили, особено руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб генерал на армията Валерий Герасимов, едва ли биха екзекутирали Пригожин

без заповедта на Путин

Цялата руска сфера на политиката и сигурността вероятно е гледала на продължаващото оцеляване на Пригожин след въстанието на Вагнер като на решение на Путин, пише УНИАН.

Според друга версия на експерти Путин може да е решил, че Пригожин е прекрачил „червената линия“, опитвайки се да запази достъпа на Вагнер до операции в Африка. Путин,

Пригожин и Лукашенко може да са включили в сделката споразумение, която сложи край на въстанието на наемниците, изискващо Готвача да ограничи присъствието на Вагнер в медиите или да прекрати операциите си в Африка.
Също така анализаторите не изключват, че Путин е възнамерявал да екзекутира Пригожин от известно време и че свалянето на самолета на 23 август е съвпадение, въпреки че това е малко вероятно. Те припомниха, че кремълската информационна агенция РИА Новости официално обяви освобождаването на свързания с Вагнер армейски генерал Суровикин от поста командващ руските въздушно-космически сили и на негово място беше назначен генерал-полковник Виктор Афзалов.

Експерти смятат, че официалното потвърждение за уволнението на Суровикин в руските държавни медии в същия ден, в което се случи убийството на Пригожин, вероятно

не е случайно

Смята се, че Кремъл се е опитвал да изпрати ясен сигнал по този начин, че замесените във въстанието от 24 юни са наказани, че предизвикателството на Вагнер към руското ръководство е минало.

Смъртта на лидера на ЧВК „Вагнер“ Пригожин – какво се знае

На 23 август в Тверска област на Руската федерация се разби самолет Embraer, принадлежал на лидера на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. На борда е имало 10 души, седем от които са били вагнеровци. Никой не оцеля след катастрофата.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising