07 / 22 / 2024
Новини Мистерии В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

0 коментари
В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

И до ден днешен в кукленския манастир „Св. Св.  Козма и Дамян” стават истински чудеса, психичноболните оздравяват, шушукат местните хора. Те наричат светата обител също и „Свети Врачове“. Двамата светци са известни със своите чудни способности за изцеляват.

От вековете светата обител, сгушена в една от най-красивите части на Родопа планина, се слави с това, че тук се лекуват луди, както се изразяват в този край.

„Кукленският манастир „Св. Св.  Козма и Дамян” е построен върху древно светилище на траките“, , смятат краеведи. И имат основание за това.

Разказват се и необикновени истории за лечебната мощ на това място през вековете.

„Под владишкия трон в църквата има зазидани две мраморни змии от времето на траките. „Има свидетелства, че до началото на XX век лудите са връзвани с веригите и са заливани с вода от делви, в които имало отровни змии с извадени зъби. Традицията е запазена от тракийско време. Бузестата змия е била свещена за траките“, каза Владо Петров, шеф на пловдивския изследователски клуб Сириус.

Наистина чудни истории се разказват и днес. Някои бяха записани в една тетрадка, която се съхраняваше в манастира, но изчезна, когато той стана женски, по нареждане на пловдивския владика. Ние сме снимали част от разказите в нея.

„Леля ми беше полудяла, дойдоха преди години с мама да преспят една нощ. Бяха чували, че тук тези неща се оправят. Майка ми видяла как посред нощ влиза една жена, облечена в черно и гали леля по главата. На сутринта тя се събудила и я попитала: „Къде сме?”. Била вече с разсъдъка си. Тя живя дълги години, беше много благодарна за това чудо”, разказва Петра Ганчева.

Случки като тази се пазеха доскоро в една тетрадка, където вярващите собственоръчно ги описваха, както споменахме. Къде е тя? Кой я скри? Това са въпроси, на които тепърва ще търсим отговори.

След 9 септември 1944 г. забраняват на монасите да приемат хора, дошли за изцеление, но самите партийни величия често водят свои близки.

Традицията за лекуване с вода от близкия извор се запазва в до началото на 70-те години на миналия век. В манастира още се пазят веригите, с които навремето са връзвали психичноболните през нощта, за да не буйстват. Много хора идват да се докоснато до тях, защото твърдят, че те също имат лечебна сила. Дори не подозират, че и преди хилядолетия тук са идвали, за да се лекуват.

В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

Според местните историци Аязмото край Кукленския манастир през древността е било център на светилище на тракийското племе беси, като първоначално така се наричала самата каста на тракийските жреци-лечители. Те също като в манастира допреди тридесетина години, лекували болните, като ги поливали неочаквано с ведро ледена вода от него. При тракийските жреци обаче вътре се слагали и т.нар. бузести змии – свещени за бесите. Те били и нещо като тотем на светилището. Мраморна змия от тракийско време е зазидана и днес под владишкия престол на манастира, твърдят краеведи. б.а./ Башибозуци и редовна войска опожаряват манастирите в околността през 1657 г.

В двора на манастира и сега може да се види гроб на турски паша, което е доста необичайно. Според преданията запазени в манастира излекували дъщерята на видния султански човек. Той дарил щедро обителта и я пазел от нашествията на разбойниците, а и от безчинствата на аскера. Причината- монасите излекували дъщеря му от лудост.

Пашата заплашва, че ако пипнат Кукленския, ще имат работа с него. Издейства даже султански ферман за съхраняване на манастира. Запазва го и след смъртта си. „Поискал да го погребат тук. Мюсюлманите не закачат място, където има гроб на техен едноверец“, разказва отец Спиридон, един от предишните обитатели на манастира.

Очаквайте още за тайните на манастира.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.4 / 5. Брой гласове: 8

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising