04 / 23 / 2024
Новини Свят Филмът „Навални“, с участието на българина Христо Грозев, е номиниран за „Оскар“

Филмът „Навални“, с участието на българина Христо Грозев, е номиниран за „Оскар“

0 коментари
Навални

Филмът „Навални“  (Navalny, ) на канадския режисьор Даниъл Роър, където разследващият журналист от България Христо Грозев играе ключова роля, е един от претендентите в категорията за най-добър документален филм на тазгодишните Оскари, стана ясно днес.

Филмът проследява най-драматичните моменти от живота на Алексей Навални, отравянето с „Новичок“,  оцеляването на косъм, издирването на убийците, арестуването на Навални при завръщането му в Москва, а преди това  и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев,  шеф на нидерландската платформа Bellingcat,  който води независимо разследване за групата от КГБ, наречена сега ФСБ, натоварена с убийството.

Грозев и Навални успяват да намерят агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), изпратени да убият опозиционния лидер, адресите и телефоните им, като не спират дотук, а правят едно от най – ярките разследвания на нашето време.

Алексей Навални се обажда на всеки един от тях, един по един, за да ги пита

защо са искали да го убият,

но дълго време удря на камък. На последния се представя за шеф от Кремъл, помощник на сивия кардинал Николай Патрушев, и убиецът си разказва всичко. Включително, че е намазал с нервнопаралитичната отрова слиповете на политика.

Филмът „Навални“ спечели двете ключови награди на фестивала за независимо кино „Сънданс“ през 2022 г. в САЩ. Първата бе за „Най-добър документален филм според публиката“ – и се връчва всяка година на оценения най-високо от зрителите филм. Втората „Любим на фестивала“ – се дава далеч по-рядко и показва, че е първи сред всички 84 други филма на фестивала тази година.

90-минутната продукция за най-големия критик на Путин е заснета в Германия в края на 2020, когато Навални се възстановява от отравянето с „Новичок“.

Припомняме… През август 2020 г. самолет от Томск за Москва каца аварийно, защото един от пътниците му, Алексей Навални,  основен политичесски враг на президента Путин, е отровен.

Отровата е „Новичок“, както се доказва по-късно в в Германия.

 

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising