04 / 17 / 2024
Новини Здраве и стил Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

от infomax
0 коментари
Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Учени препоръчаха нова „веганска“ диета, която може да има положително въздействие върху здравето на сърцето само за 8 седмици. Промените са потвърдени по време на експеримент с

22 двойки здрави еднояйчни близнаци

Подробности за откритията на учените разкрива научното списание Sceincealert. Според тях веганската диета може да намали много нивата на инсулин в кръвта, телесното тегло и нивата на протеини, свързан със сърдечни заболявания и инсулт.

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2812392?resultClick=https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2812392?resultClick=Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмициТакива ефекти са наблюдавани при близнаци, които са се придържали към експериментална диета в продължение на два месеца, според резултатите от проучване на екип от диетолози от Станфордския университет, публикувано в JAMA Network

„Въз основа на тези резултати и като се замислим за дълголетие, повечето от нас биха имали полза от преминаването към растителна диета“, обяснява членът на екипа и диетолог Кристофър Гарднър.

И така, като част от проучването, учените вземат 22 двойки здрави еднояйчни близнаци, за да могат да контролират техните генетични различия, различията във възпитанието и в присъщия им начин на живот. След това те са

разделени на две групи,

всяка от които се храни със  зеленчуци, боб, плодове, ядки, семена, пълнозърнести храни и т.н.

Единствената разлика е, че на един от близнаците се позволява да яде месо в умерени количества, докато другият го отказва напълно. Тоест преминава изцяло на веганство.

През първите четири седмици от опита и двете групи получават предварително приготвени закуски, обеди и вечери, както и стриктни инструкции какви  ястия могат да ядат през целия ден. Например, забранена е консумацията на свръхобработени храни (колбаси и подобни продукти). Също така е  необходимо да се придържат към разнообразна диета, за да дадете на тялото всички необходими витамини.

По време на втората част на експеримента участниците трябва да се придържат към тези принципи, но сега те сами избират и приготвят храната си. Тази част от диетата продължваа останалите 4 седмици.

В материалите на изследването друг член на научния екип, диетологът Матю Ландри, специално подчертава, че участниците в диетата не са били ограничени в приема на калории. Постигането на някакви положителни промени в телесното тегло изобщо не е основната цел на експеримента, тъй като акцентът е бил именно върху тестването на ефекта на веганството върху сърцето.

„На участниците беше казано

да ядат, докато се наситят,

и го направиха по време на проучването“, каза той.

Резултатите показват, че и двете групи са постигнали определени положителни промени в сърдечно-съдовото си здраве. Въпреки това групата близнаци, които се хранят само с вегански продукти, има доста по-добри резултати. Те успяват да намалят нивата на инсулин в кръвта си с 20%, а нивата на липопротеините с  ниска плътност също намаляват значително.

Говорим за протеин (LDL), който се счита за основния транспортьор на холестерола в човешкото тяло.

Излишъкът му увеличава риска

от сърдечно-съдови заболявания. Оптималното ниво на LDL в тялото трябва да бъде по-малко от 100 mg/dL, се казва в проучването.

Така при група вегани, за 8 седмици диета, този протеин е намалял от 110,7 на 95,5 mg/dL. Докато групата, която си позволява месо, но в същото време яде много растителна храна, получава среден резултат – от 118,5 до 116,1 mg/dl.

Освен това по време на диетата учените очакват, че витамин В12 може да спадне при експерименталните субекти поради липсата на месо в диетата им. Но тъй като диетата продължи сравнително кратък период от време, тази промяна не е критично проявена.

Учените подчертават, че веганският начин на живот може да увеличи броя на основните чревни бактерии в човешкото тяло, да има положителен ефект върху сърцето, теглото и като цяло

да забави стареенето на тялото

Но все пак по-важно от „тежкото веганство“ е просто да се даде на тялото си всичко, от което се нуждае, без да забравяте ползите от храните на растителна основа, съветва диетологът Гарднър в проучването.

#сърцето #веганска диета

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.1 / 5. Брой гласове: 9

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising