06 / 5 / 2023
Новини Свят ЕП призова за незабавно и безусловно освобождаване на Навални и Кара-Мурза

ЕП призова за незабавно и безусловно освобождаване на Навални и Кара-Мурза

от infomax
0 коментари
ЕП призова за незабавно и безусловно освобождаване на Навални и Кара-Мурза

Европейският парламент прие днес с 508 гласа „за“ при 14 „против“ и 31 въздържали се призив за незабавно и безусловно освобождаване на руските опозиционери Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза, както и за налагане на санкции срещу руски съдии и прокурори.

Евродепутатите отбелязват, че здравословното състояние на Кара-Мурза и на Навални бързо се влошава заради лошото отношение и липсата на подходящи здравни грижи. Те осъждат все по-честите нарушения на Москва в областта на човешките права и продължаващото преследване на критиците на правителството, правозащитниците и независимите журналисти в страната. ЕП настоява Съветът на ООН по правата на човека да разследва незабавно случаите на лишаване от свобода, изтезания и убийства на политически опоненти в Русия.

Отправен е призив Съветът на ЕС да приеме по европейския глобален режим за санкции за нарушения на правата на човека строги мерки срещу руски съдии, прокурори и други, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси. ЕП призовава държавите в ЕС да предоставят хуманитарни визи и друга подкрепа на руските дисиденти, заплашени от политическо преследване.

БТА

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност