07 / 14 / 2024
Новини Свят ЕК закрива четири наказателни процедури срещу България, открива една нова

ЕК закрива четири наказателни процедури срещу България, открива една нова

0 коментари
Европейската прокуратура

Европейската комисия (ЕК) взе решения за закриване на четири наказателни процедури, открива една нова за нарушения в областта на околната среда и предявява нов иск срещу България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Три от процедурите са открити още през 2019 г. и 2020 г. за неизпълнение на изискванията на три директиви. Това са директивите относно: емисиите от промишлеността – комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването; оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда; контрола на опасностите от големи аварии, които включват опасни вещества. С обнародването през 2022 г. в „Държавен вестник“ на промени в Закона за опазване на околната среда и на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда допуснатите нарушения са отстранени, посочват от МОСВ.

Четвъртата закрита наказателна процедура започна през есента на 2022 г. за липса на уведомление от страна на България за дългосрочната ѝ стратегия, изготвена според изискванията на Регламент на Европейския съюз за управлението на Енергийния съюз и на действията в областта на климата. Дългосрочната стратегия за смекчаване на изменението на климата до 2050 г. на България е приета с решение на Министерския съвет от 21 октомври 2022 г., което позволи на България да докладва пред ЕК изпълнението на своето задължение.

От МОСВ отбелязват, че с решенията си за закриване на четирите наказателни процедури ЕК дава оценка, че България е изпълнила задълженията си и е отстранила допуснатите нарушения на правото на ЕС.

Със свое решение ЕК също изпраща официални уведомителни писма до 14 държави членки, сред които и България, във връзка с намаляването на емисиите на няколко замърсителя на въздуха. От държавите членки се изисква да създадат национални програми за контрол на замърсяването на въздуха, за да покажат как тези ангажименти за намаляване ще бъдат изпълнени. МОСВ предприема необходимите действия за промени в Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020-2030 г. Амонякът, произлизащ от селскостопанския сектор, е замърсителят, за който повечето от държавите членки не спазват задълженията си. Освен срещу България, на същото основание са открити наказателни процедури срещу още 13 държави – Дания, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция.

Днес ЕК взе решение и да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България за това, че не е изпълнила задълженията си по Регламент на ЕС относно предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове (ИЧВ). Освен България, това решение на ЕК за завеждане на дела пред Съда на ЕС засяга още пет държави членки – Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия.

ЕК съобщи още, че предявява искове срещу България и Словакия пред Съда на Европейския съюз за налагане на глоби за това, че не са въвели в националното си законодателство европейските правила за енергията от възобновяеми източници. Държавите в ЕС трябваше да въведат правилата до 30 юни 2021 г. България и Словакия досега не са съобщили за никакви мерки за промяна на законодателството според изискванията.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising