05 / 29 / 2023
Новини Свят Бактериите Eшерихия коли са новата заплаха за страните от ЕС

Бактериите Eшерихия коли са новата заплаха за страните от ЕС

Държави на Стария континент съобщават за нарастващ брой на видовете

от infomax
0 коментари
Бактериите Eшерихия коли са новата заплаха за страните от ЕС

Увеличаващите се случаи на определени видове устойчиви към антибиотици бактерии Eшерихия коли представляват нова заплаха за страните от Европейския съюз (ЕС)/Европейското икономическо пространство (ЕИП), предупреди Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, цитиран от Синхуа и БТА.

Държави на Стария континент съобщават за нарастващ брой на видовете Ешерихия коли, носещи гена blaNDM-5, който ги прави резистентни към карбапенеми – вид антибиотици, често използвани при сериозни инфекции, предизвикани от тези бактерии, се казва в прессъобщението на институцията.

Освен това голяма част от тези щамове на Ешерихия коли са

резистентни и към други групи антибиотици,

което допълнително ограничава възможностите за лечение.

Въпреки че устойчивостта към карбапенеми в европейските страни е ниска, неотдавнашно проучване показва, че щамовете Ешерихия коли с гена blaNDM-5 „вече са се установили и представляват нова заплаха“ за региона.

Подобни бактерии „се разпространяват бързо и в голям географски мащаб“, като съществува риск броят на случаите на резистентни към карбапенеми инфекции с Ешерихия коли да се увеличат в рамките на няколко години.

Тези бактерии обичайно се срещат в стомашно-чревния тракт на човешкото тяло и са част от нормалната бактериална флора при хората, но могат да причинят и тежки инфекции, особено на кръвта и пикочните пътища.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията повече от 35 000 души на Стария континент умират всяка година от антимикробно резистентни инфекции.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност