07 / 14 / 2024
Новини Свят Австрийският президент внезапно кацна в Киев, отива при Зеленски

Австрийският президент внезапно кацна в Киев, отива при Зеленски

„Следвайки дълга хуманитарна традиция, Австрия подкрепя нападнатата страна на различни равнища“, е заявил Александър ван дер Белен

0 коментари
Австрийският президент внезапно кацна в Киев, отива при Зеленски

Австрийският президент Александър ван дер Белен е пристигнал в ранните часове в Киев на внезапно посещение. Президентът е придружен от министърката на околната среда Леоноре Гевеслер и министъра на икономиката Мартин Кохер. От съображения за сигурност посещението не е било обявено предварително. Делегацията е отлетяла със самолет до полския град Жешув а оттам е продължила за Киев с нощен влак.

Изненадващото посещение Ван дер Белен прави два дни преди вече потвърдената среща на върха на страните от Европейския съюз и Украйна в Киев, с което президентът сигнализира подкрепата си към Украйна. „Ние сме на страната на Украйна, няма да я оставим в беда“. Австрия е „неутрална военно“, но не е неутрална политически. „Следвайки дълга хуманитарна традиция, Австрия подкрепя нападнатата страна на различни равнища“, е заявил президентът.

Визитата предвижда днес следобед среща на Александър ван дер Белен с Володимир Зеленски. Освен това австрийският гост ще посети училище в киевското предградие Буча и родилна клиника в Киев.

В изявления, направени преди да отпътува, австрийският президент е сравнил войната в Украйна с колониалните войни от деветнадесети век. Населението е изправено пред избора:

„Или ще приемете, че ще бъдете руска провинция, управлявана от Москва, или всичко е унищожено.“

И тъй като има съпротива, Одеса вече прилича на германски град в края на Втората световна война, констатира президентът и отбелязва, че съпротивата ще продължи дотогава, докато Западът оказва помощ. Тъй като Австрия не може да доставя въоръжение поради своя военен неутралитет, оказва хуманитарна и медицинска помощ.

От началото на войната австрийската държавна помощ възлиза на 118 милиона евро, от обществената акция „Съседът в беда“ са събрани дарения на стойност 56 милиона евро.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising