04 / 17 / 2024
Новини България Асен Василев: Ще му спретнем на Бойко Борисов още едно дело, да докаже, че сме спечелили 800 млн. от българското оръжие за Украйна

Асен Василев: Ще му спретнем на Бойко Борисов още едно дело, да докаже, че сме спечелили 800 млн. от българското оръжие за Украйна

Българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро

0 коментари
Асен Василев: Ще му спретнем на Бойко Борисов още едно дело, да докаже, че сме спечелили 800 млн. от българското оръжие за Украйна

Твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че от продажбата на българско оръжие за Украйна Асен Василев и Кирил Петков като посредници  са спечелили 800 млн. -1 млрд. лева, е абсолютно невярно и Борисов ще „има възможност да защити това си твърдение в съда“.

Това заяви пред БНР съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев във връзка с изказването на Бойко Борисов в този дух  и разследванетот на германския вестник „Ди Велт“, според което България тайно е покрила една трета от нуждите от оръжия и 40% от дизел на украинската армия през миналата година.

„Сделката е абсолютно ясна – Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната“, каза Василев

„Ще му спретнем още едно дело, да си се защити и ако наистина има комисионни, да го докаже. Няма как да има комисионни при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати и за работа на тези заводи“, каза той.

Асен Василев беше категоричен, че няма сделка, която да не мине през целия парад на държавата:

„Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията – на министъра на отбраната и на министъра на икономиката“.

Условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено и това значително намалява риска за България, подчерта бившият вицепремиер.

„Обемът а доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха за закупуване на оръжие, защото не можеш да направиш дарение в такива размери“, уточни Асен Василев.

Според него това че парламентът е взел решение за военна помощ за Украйна, не означава, че правителството ще си свърши работата, особено ако правителството не иска да направи това:

„Аз не чух възмущение от ГЕРБ от решението на правителството да изпрати консерви с грах и един генератор. Засекретеният списък не мога да го разкривам, но нека да кажем, че не е нещо повече от консерви с грах“.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising