10 / 18 / 2024
Новини Свят The Telegraph: Настъплението на Русия срещу Харков е пълен провал

The Telegraph: Настъплението на Русия срещу Харков е пълен провал

от infomax
0 коментари
Русия

Настъплението на Русия срещу Харков месец след началото вече може да се счита за пълен провал. И не на последно място заради глупостта на руското ръководство, пише The Telegraph.

Според автора на статията сега може само да се гадае защо руснаците са започнали настъпление в района на Харков на 10 май – опит за превземане на Харков, създаване на буферна зона или просто отвличане на вниманието на украинските въоръжени сили от Донбас.

„Руската офанзива за Деня на победата се провали

по всички точки

Украйна може да благодари на издръжливостта на своята уморена пехота, предвидливостта на нейните лидери, прибързаното снабдяване с боеприпаси от Съединените щати и, също така, на чистата глупост и прекомерна самоувереност на руските лидери“, се казва в публикацията.

Авторът на статията отбелязва, че руската офанзива в Харков е до известна степен отражение на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. – по-малка по мащаб, но също толкова глупава. Ако разгледаме офанзивата като опит за превземане на Харков, тогава тя се провали в първите няколко дни. Ако целта на руснаците беше да създадат

„буферна зона“

близо до границата, то единственият значим резултат беше премахването на забраната за удари със западни оръжия на руска територия.

Авторът на статията смята руската офанзива за провал, дори ако целта е била да се изтеглят украинските сили от Донбас и да се нанесе основният удар там.

„Да, украинските военни прехвърлиха цели батальони, може би цели бригади, от юг и изток, за да посрещнат руското настъпление, но украинските военни имаха достатъчно добре въоръжени войски, за да задържат позициите си на юг и на изток и да ги укрепи на север“, отбелязва авторът.
Руска офанзива в района на Харков: последните новини

Както писа УНИАН, военният експерт Олег Жданов каза, че руснаците сега се укрепват в района на Харков. Те въвеждат в битка последния резерв, който имат в Северната група сили. Това е 72-ра мотострелкова дивизия от 44-ти армейски корпус.

Според него фактът, че окупаторите не откриват друг участък от фронта в Сумска област, показва, че им е достатъчно, че са изтеглили част от нашите резервни войски на харковското направление. Самите те не могат да се простират по цялата фронтова линия, затова се засилват там.
Може да се интересувате и от новини:

Срещнахме проблеми: разрешението за удари срещу Руската федерация е сложно

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising