10 / 5 / 2024
Новини Свят Си Дзинпин щял да помогне военно на Путин, но Байдън го принудил да се откаже

Си Дзинпин щял да помогне военно на Путин, но Байдън го принудил да се откаже

от infomax
0 коментари
Путин

В началото на пълномащабна война китайският лидер Си Дзинпин беше готов да предостави военна помощ на Русия, но президентът на САЩ Джо Байдън го принуди да промени решението си. Това написа политическият коментатор Дейвид Игнаш в колона за The Washington Post, позовавайки се на свои източници. Според него по-малко от три седмици след руската инвазия в Украйна Китай започна публично да призовава за мир, но Москва поискала от Пекин

оръжие

„Те [китайците] вече бяха готови да доставят, когато Байдън се обади на Си с предупреждение, че САЩ ще реагират, ако научат, че Китай прехвърля оръжия на Русия“, пише Игнас.
Неназовани събеседници, запознати със ситуацията, отбелязват, че въпреки че лидерът на КНР е бил възмутен от призива на американския президент, той е решил да се въздържи от директни доставки на оръжия за Русия.

В същото време американски служители казват, че Си е възложил на бившия вицепремиер Лиу Хе, един от най-доверените преговарящи на китайския лидер със Запада, да наблюдава тайната помощ на Китай за Русия.

Войната в Украйна – позицията на Китай

Британският министър на отбраната Грант Шапс обвини Китай, че предоставя или се готви да предостави смъртоносна помощ на Руската федерация за използване от руснаците в конфронтацията с украинците.

NYT наскоро писа, че Китай е помогнал на Русия да финансира войната.

Китай обеща да не изпраща оръжия на Русия, но подкрепя руската икономика, като купува петрол и разширява друга търговия. Руската федерация използва приходите от тази търговия за производство на оръжия.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising