10 / 18 / 2024
Новини Свят Украйна иска от Белия дом разрешение да удря с американско оръжие по руска територия

Украйна иска от Белия дом разрешение да удря с американско оръжие по руска територия

от infomax
0 коментари
Украйна

Украйна се обърна към Белия дом с искане за премахване на ограниченията за използване на американско оръжие за удари по военни съоръжения на руска територия.

Според The ​​Wall Street Journal, който се позовавайсе на свои източници, искането е отправено миналата седмица и все още се разглежда.

Ако американците се съгласят, това ще отбележи

голяма промяна в политиката за Вашингтон,

който отдавна се стреми да намали риска от военна ескалация между Съединените щати и Русия, като същевременно подкрепя Украйна.

„Те наистина поискаха помощ от Съединените щати, за да нанесат удар по Русия. Не ставаше дума за конкретна оръжейна система, а за допълнителна помощ за нанасяне на удар по руснаците“, каза генерал от ВВС на САЩ К. К. Браун.

Изданието припомня, че САЩ са прехвърлили на Украйна ракетни системи земя-земя и други оръжейни системи ATACMS при условие, че няма да бъдат използвани за атаки срещу Русия. Както беше отбелязано, това условие, с което Украйна се съгласи, имаше за цел да намали риска от прерастване на конфликта в пряк сблъсък между САЩ и Русия.

Използване на американско оръжие на руска територия

По-рано УНИАН писа, че Украйна настоява Белият дом да позволи използването на американско оръжие на руска територия. За тази цел група украински парламентаристи отлетяха за САЩ за преговори.

Държавният секретар Антъни Блинкен подчерта, че Украйна трябва самостоятелно да реши как да защитава свободата си във войната с Русия.

Le Monde, анализирайки изявлението му, предположи, че Украйна вероятно е получила разрешение да използва западни оръжия на руска територия.

Впоследствие обаче представителят на Пентагона Сабрина Сингх отбеляза, че САЩ не са променили позицията си по отношение на забраната за използване на американско оръжие за нападения на руска територия. Украйна трябва да използва такива оръжия изключително за връщане на суверенни територии.
Може да се интересувате и от новини:

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising