05 / 9 / 2024
Новини Свят 2021 г.: С 21 топовни изстрела Барбадос става република и обявява Риана за национален герой

2021 г.: С 21 топовни изстрела Барбадос става република и обявява Риана за национален герой

от infomax
0 коментари
Риана

Асен Бояджиев, Лора Метанова
БТА

Барбадос

Гербът на Барбадос

На 30 ноември 2021 г. Барбадос официално е провъзгласен за република. Събитието е оповестено със салют от 21 топовни изстрела, а националният химн на Барбадос прозвучава на Площада на героите. Досегашният генерал-губернатор Сандра Мейсън полага клетва като първи президент на Република Барбадос в полунощ в столицата на Барбадос – Бриджтаун. Тя е била съдия и прокурор, както и посланик на Барбадос в Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия.

На 30 ноември 2021 г. БТА съобщава:

С тържества Барбадос скъса с британската монархия и стана република

Бриджтаун, 30 ноември 2021 г./БТА/ Точно в полунощ в понеделник срещу вторник Барбадос официално замени британската кралица Елизабет Втора като държавен глава с избран президент и се обяви за република, съобщи Ройтерс. С това страната скъса последните си колониални връзки почти

400 години

след като първите английски кораби пристигат на карибския остров.

Точно в 24.00 ч. новата република беше родена под радостните възгласи на стотици хора, събрали се в столицата Бриджтаун. Събитието беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела, а националният химн на Барбадос прозвуча на претъпкания Площад на героите.

Наследникът на британския престол

принц Чарлз присъства

на свалянето на кралския щандарт на Елизабет Втора и на издигането на новия барбадоски флаг – стъпка, която републиканците се надяват, че ще провокира подобни дискусии и в други бивши британски колонии, на които кралица Елизабет остава държавен глава.
След впечатляващо представление с барбадоски танци, музика и с речи, възхваляващи края на колониализма, Сандра Мейсън положи клетва като първи президент на Барбадос.

Раждането на републиката, точно 55 години след като Барбадос обявява независимост, прекъсва почти всички колониални отношения, свързвали острова с Англия откакто английски кораб го е обявил за

владение на крал Джеймс Първи през 1625 г.

Това може да е предвестник на по-широк опит от страна на други бивши колонии да скъсат връзките си с британската монархия в момент, когато тя се готви за края на почти 70-годишното царуване на Елизабет и за бъдещото възкачване на Чарлс на трона.

Очаква се принц Чарлз да произнесе реч, в която да изтъкне дружбата между двата народа въпреки централната роля на Англия в трансатлантическата търговия с роби.

БарбадосДокато Великобритания представя робството като един от греховете на миналото, някои барбадосци настояват за компенсации от Лондон. Между 1627 и 1833 г. в Барбадос пристигат около 600 хиляди взети в робство африканци, които работят в захарните плантации, от които английските собственици правят състояния.
Барбадос ще остане като република в рамките на Общността на нациите, група от 54 държави в Африка, Азия, Америка и Европа с исторически връзки с Великобритания.

Извън пищната церемония някои барбадосци казват, че не са сигурни какво означава преходът към републиканско управление и защо изобщо това има значение.
Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г., когато Мавриций, остров в Индийския океан, се обяви за република.

По време на тържествата

звездата Риана,

която в родена в Барбадос, е обявена за национален герой. Тя приема признанието. Подробности могат да се прочетат в друг материал, публикуван в БТА:

РианаБарбадос стана република и обяви Риана за национален герой

Бриджтаун, 30 ноември 2021 г. /БТА/ Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с управлението на британската кралица Елизабет Втора, обяви певицата Риана за национален герой, предадоха световните агенции. Решението бе съобщено от премиерката Мия Мотли по време на пищните тържества, с които бе обявена Барбадоската република. Риана прие почетното признание.

Точно в полунощ Барбадос официално се обяви за република и вече не признава кралица Елизабет Втора за свой държавен глава. Островната държава на Карибите, известна с райските си плажове, рома си и с родената там световна звезда Риана, вече си има друг държавен глава. Това е Сандра Мейсън, която досега беше генерал губернатор на страната. Мейсън, която е на 72 години и е била съдия и прокурор, както и посланик на Барбадос във Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия, положи клетва като държавен глава в полунощ в столицата на Барбадос – Бриджтаун. Пищната церемония на Площада на героите бе белязана от замяната на знамето на британската кралица с флага на страната. „Народът на Барбадос трябва да формира бъдещето на страната. Народът е пазител на страната“, заяви в първата си реч като президент Мейсън. На церемонията прозвуча държавния химн и отекнаха 21 топовни салюта.

Специално за церемонията в Барбадос дойде и принц Чарлз, син на Елизабет Втора, и британски престолонаследник. Той предаде на местните власти

най-сърдечните поздрави от майка си

„Създаването на тази република е възможност за ново начало“, заяви Чарлз. „От най-мрачните дни на нашето минало и потресаващата жестокост на робството, което завинаги беляза нашата история, народът на този остров построи своя собствен път с изключителна сила на духа“, добави Чарлз.

Заради церемонията по обявяването на републиката комендантският час в Барбадос, наложен заради коронавирусната пандемия, временно бе отменен, за да могат барбадосците да излязат по улиците на столицата и на други населени места и да се порадват на пищната заря в края на тържествата.
Барбадос обяви независимост от Обединеното кралство през 1966 г., но оттогава, подобно на Австралия или Канада, признаваше британската кралица за свой държавен глава. Сега след обявяването на Барбадоската република стана ясно, че страната остава член на Общността на нациите.

По време на тържествата премиерката на Барбадос Мия Мотли връчи на принц Чарлз най-престижното държавно отличие –

Ордена на свободата

Но това породи полемика. Според Кристина Хиндс, професор по международни отношения в Западноиндийския университет на Барбадос, британското кралско семейство е виновно за експлоатацията на този район и не е поднесло никакви официални извинения или е платило обезщетения заради нанесените вреди…

В емисията на БТА има и допълнителна информация за мотивите Риана да получи признание като национален герой:

Певицата и бизнесдама Риана – националната героиня на Република

Бриджтаун, 30 ноември 2021 г. /БТА/ Барбадос, която в полунощ стана република и се сбогува с управлението на британската кралица Елизабет Втора, обяви суперзвездата Риана за един от своите национални герои, предаде Франс прес.

Родената в Барбадос 33-годишна певица, актриса, бизнесдама и модна икона още през 2018 г. беше удостоена с титлата пълномощен посланик на островната държава, натоварен с насърчаването на туризма, образованието и инвестициите.

2021 г.: С 21 топовни изстрела Барбадос става република и обявява Риана за национален герой

Риана „накара целия свят да мечтае със стремежа си към съвършенство, своята креативност, дисциплината си и най-вече с изключителната си отдаденост към родината“, каза премиерката на Барбадос Мия Мотли пред високопоставените лица, събрали се на официалната церемония, на която избраната за президент през октомври Сандра Мейсън положи клетва. На нея присъства и британският престолонаследник принц Чарлз.

„От името на една благодарна страна и на един още по-горд народ, ви представяме националния герой на Барбадос,

посланик Робин Риана Фенти“,

продължи Мотли, като покани ритъм енд блус певицата да се присъедини към нея.

Играчът на крикет Гарфийлд Собърс, единственият друг жив национален герой на Барбадос, прегърна Риана, която носеше черна маска за лице като повечето гости.

Барбадос„Нека все така да блестите като диамант и да покривате страната си с чест с думите и действията си“, каза още Мия Мотли, правейки асоциация с един от най-големите успехи на Риана – хитовото й парче „Diamonds“ („Диаманти“) от 2012 г.

Риана, родена Робин Риана Фенти, прави мълниеносен пробив на световната музикална сцена през 2003 г. Певицата успява да канализира успехите си в огромна модна империя, а предприемаческият й талант я катапултира сред супербогаташите…

БТА публикува и

коментари на британски медии по темата:

София, 30 ноември 2021 г. /БТА/ Пресата във Великобритания коментира новината за обявяването на Барбадос за република, като припомнят историята на тази бивша британска колония и чертаят нейното бъдеще.

Навремето Барбадос е бил наричан Малката Англия (Little England) или Бимшър (Бим е прякорът на острова), пише лондонският „Телеграф“. Даже на тамошния площад „Трафалгар“ още от 1813 г. е била издигната статуя на адмирал Нелсън, четвърт век преди статуята в Лондон. Сега времената са други и през ноември 2020 г. барбадосците премахнаха статуята на адмирала заради становището му за търговията с роби. И сега, 55 години след като островът стана независим, в присъствието на Уелския принц кралицата беше заменена като държавен глава от републикански президент. 330-годишната история на колонизацията на Барбадос включва 200 години производство на захар – процес, белязан с болка и мизерията на поробените хора, докарани против волята им на острова, отбелязва вестникът. В резултат на техния труд към кръчмите и кафенета във Великобритания пътуват сандъци с кафява захар и бурета с ром. А в средата на миналия век започва туризмът – богати британци търсят спасение от студените северни зими, като прелитат със самолети през Атлантическия океан (първият директен полет до острова е през 1968 г.). Те построяват хотели и жилища и днес все още може да се отсяда в облицованите с варовик прекрасни вили по дизайн на прочутия навремето Оливър Месел.

Барбадос си остава предпочитана карибска дестинация

за британците и тази зима. Островът отново очаква туристи, а туроператорските фирми вече са претрупани от работа, посочва вестникът и изброява 10-те най-добри места за почивка за следващата година на „брилянтния Барбадос“.

Левият „Гардиън“ помества статия на журналиста от „Барбадос дейли“ Сулейман Билбулиа, който е бил член на комисията за прехода към република. Според автора англичаните са превърнали Барбадос в общество на роби, но сега, 396 години по-късно „ние сме свободни“ и можем да премахнем „етикета Малката Англия“. Разбира се, за някои Барбадос ще си остане Малката Англия, смята Билбулиа. Според него по-възрастните барбадосци също ще си спомнят дните, когато на острова са пристигали на посещение членове на кралския двор.

Обаче

Малката Англия порасна,

възмъжа и вече няма да е кътче за безделие в „замъка на господаря“. Разбира се, Барбадос ще запази силните си връзки с Обединеното кралство. Нашият основен източник на туристи е оттам. Британците обичат Барбадос. Но сега настъпи нова ера, в която всички барбадосци трябва да се гордеят и да поемат отговорност за съдбата си, се заключава в статията.

„Таймс“ предупреждава, че преходът към република в Барбадос поражда обезпокоителни въпроси, свързани с международния ред. Барбадосците трябва да внимават да не заменят монарха с много по-обременителна форма на квазиимперско управление. Властите на острова са се включили в инициативата на Пекин „Един пояс един път“, а Китай проявява засилен интерес към Карибите, смята изданието.

––-

На 30 ноември се отбелязва и националният празник на Барбадос – датата, на която през 1966 г. , след близо 300 години като колония на Великобритания, Барбадос придобива независимост, но британският монарх остава негов държавен глава и е представляван от генерал-губернатор до провъзгласяването на страната за република на 30 ноември 2021 г.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising