06 / 16 / 2024
Новини Мистерии Земята крие в недрата си останки от огромен първичен сблъсък, създал Луната

Земята крие в недрата си останки от огромен първичен сблъсък, създал Луната

от infomax
0 коментари
луната

БТА, Христина Терзиева

Сеизмолозите знаят от 70-те години на миналия век, че в дълбините на земната мантия има два загадъчни участъка колкото континенти – единият под Африка, а другият под южната част на Тихия океан. Тези „петна“, които са по-тъмни от заобикалящия ги материал, може да са

останки от катаклизъм

в началото на историята на нашата планета, съобщи Ройтерс.

Земята крие в недрата си останки от огромен първичен сблъсък, създал Луната

Снимки: Pixabay

От този сблъсък се предполага, че се е появила Луната. Той е между първичната Земя и обект с размерите на Марс, наречен Тея. Сблъсъкът, който според най-новите изследвания е настъпил преди 4,46 милиарда години, е изхвърлил в космоса разтопена скала, която е кръжала около Земята и от нея се е образувала Луната. Но късове от Тея може да са останали вътре в Земята, като са потънали към горещото сферично ядро от желязо и никел на нашата планета.

Геофизици от Калифорнийския технологичен институт и Китайската академия на науките проведоха компютърни симулации, за да изследват геофизичните свойства на материала, който вероятно е бил от Тея, и еволюцията на земната мантия – най-широката част от слоевете, които съставляват вътрешната структура на нашата планета с дебелина около 2900 км.

Въз основа на тези симулации сеизмолозите допускат, че

по-голямата част от Тея е била погълната от Земята,

образувайки двата по-тъмни участъка в мантията, докато остатъчните отломки са образували Луната.

Земята крие в недрата си останки от огромен първичен сблъсък, създал ЛунатаТези участъци са около 2 процента от масата на Земята. Те са открити по бавното движение на сеизмичните вълни там в сравнение със заобикалящата ги мантия. Всеки от тях е два пъти по-малък от Луната. Но те са масивни, казва геофизикът Сян Юан, водещ автор на изследването, публикувано в списание „Нейчър“.

Ако заключенията на изследването са верни, тези участъци са първото пряко доказателство за хипотетичния сблъсък, от който се е образувала Луната.

Луната, която обикаля около Земята на средно разстояние от около 385 000 км, има диаметър около 3 475 км, което е малко повече от една четвърт от диаметъра на нашата планета. Ако заключенията са верни, някои вулканични скали, които достигат повърхността на Земята, могат да предоставят проби от изчезналата планета.

По-високата плътност на тъмните участъци може да се дължи на високото съдържание на желязо, подобно на лунните проби. Ако моделът е верен, в тях би трябвало да има изотопи, които са сходни на тези в лунната мантия.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising