06 / 16 / 2024
Новини България Явор Божанков: Радев води война срещу конституционния ред, иска изваждането на България от ЕС и НАТО

Явор Божанков: Радев води война срещу конституционния ред, иска изваждането на България от ЕС и НАТО

от infomax
0 коментари
Явор Божанков

„Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал – срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме“.

Това каза в предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той обясни, че не приема определението

„анти-Радев“

за законопроекта, подготвен от него, е още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента:

„Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство „анти-Радев“, а законодателство „анти-еднолична власт“. Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. … В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направен от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът – власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание“.

Явор Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект:

„Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. … Давам пример със СЕМ. Той беше разтресен от

скандали за руска пропаганда

от доклади, основателни, подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има. Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност, ако реши – може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента. … Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, моето субективно мнение е, че има такава, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани“.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising