07 / 22 / 2024
Новини България Тодор Тагарев: Търсим възможност за трети пакет военна помощ за Украйна

Тодор Тагарев: Търсим възможност за трети пакет военна помощ за Украйна

от infomax
0 коментари
Тодор Тагарев: Търсим възможност за трети пакет военна помощ за Украйна

България постоянно получава заявки какво е необходимо на Украйна. Анализираме възможностите, с които страната ни може да помогне,  ще бъде търсена възможност за трети пакет военна помощ за Украйна. Това  заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в ефира на „Нова телевизия“. Той участва във форума, който се състоя по-рано тази седмица, заедно с премиера Николай Денков.

България е един от големите производители на боеприпаси в Европа, интересът към българския капацитет е много сериозен и има добри шансове да привлече европейски инвестиции, коментира също така министърът на отбраната.

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс е доказателство, че

съюзниците ни са готови да отбраняват и България

Във Вилнюс обстановката беше невероятна, навсякъде има украински знамена, хората се радват, веят знамена, събират се помощи за Украйна, каза министърът.

По думите му България не изглежда по този начин и това е много сериозен

успех на кремълската политика спрямо страната ни,

и на пропагандата, която води. Според Тагарев политиката на Русия намира подкрепа сред значими обществени групи в страната ни, политически партии, включително в парламента, а в някаква степен и в президентската институция.

На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия и тази агресия не е предизвикана с нищо, заяви министърът, който коментира думите на президента Румен Радев. По-рано тази седмица държавният глава заяви, че Украйна настоява да води тази война.  Според Тодор Тагарев това е абсолютно неразбираемо, когато излиза от човек, който с много висока военна подготовка. Тази агресия води до хиляди цивилни жертви, разрушени жилищни сгради, училища, болници, депортирани хора, и в тази ситуация да бъде казано, че една страна не би трябвало да настоява да гарантира своята сигурност и отбрана, е нелогично, коментира министърът.

Според нашето конституционно устройство България е парламентарна република, Народното събрание взима всички основни решения, на Министерския съвет се възлага да ръководи вътрешната и външната политика, както и политиката за национална сигурност, отбеляза Тагарев.

Президентът има представителни функции

по отношение на външната политика, а в отбраната има и някои допълнителни функции, но не и по формирането на националната политика, каза още военният министър.

По повод предложението България да изпрати на Украйна около 100 бронетранспортьора от складовете на МВР, министърът обясни, че машините не са използвани от десетилетия. Важното е да ги предложим, а Украйна ще каже дали ѝ трябват във вида, в който са, смята Тагарев.

Министърът каза, че

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising