10 / 3 / 2023
Новини България Тагарев: Има рискове за България от руските военни действия в Черно море

Тагарев: Има рискове за България от руските военни действия в Черно море

от infomax
0 коментари
Тагарев: Има рискове за България от руските военни действия в Черно море

Към момента няма заплаха от преки военни действия от страна на Русия в България. Но има рискове България да бъде засегната по един или друг начин от тези действия. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Откакто започна конфликтът в Украйна рискът нарастна. В някои страни вече има паднали ракети, в единия случай имаше и жертва. Остатъци от дрон паднаха вчера и на румънска територия. В последния месец Русия атакува украински пристанища на р. Дунав, до границата. Беше въпрос само на време кога и Румъния ще бъде засегната от подобни действия. Няма гаранция, че следващият път няма да бъде

в български води

Към момента няма заплаха от преки военни действия от страна на Русия в България. Но има рискове България да бъде засегана по един или друг начин от руските действия, обясни Тагарев.

По неговите думи дълги години Черно море не е представлявал особен интерес. „Това започна да се променя след кратката война между Русия и Грузия. Вниманието стана по-сероизно, когато Русия анексира Крим. След началото на мащабната военна агресия към Украйна, Черно море стана зона на особен интерес. Сигурността в Черно море е стратегически приоритет на НАТО. От средата на юли Русия обявява, че ще прави обучение със стрелби в Черно море. Това блокира трафика. Това е опасно за България, защото ние използваме тази икономическа зона – за риболов, за търсене на газ“, добави още министърът на отбраната.

Той посочи още, че страната ни обсъжда различни варианти за отговор – от дипломатически до ускорено придобиване на брегови ракетни комплекси.

Турция не допуска никакви военни кораби в Черно море,

включително и руски. Това е много важен елемнт за недопускане на ескалация на напрежението в Черно море. Ангажиментите на нашите съюзници не са само с кораби, това може да става с получаване на разузнавателна информация, с авиация, която потенциално може да действа срещу морски цели, това може да стане и с брегови средства, те вече не са ограничени от конвенцията, каза още той.

Относно разполагаенето на многонационална бойна група в района на Ямбол, Тагарев обясни, че това е по препоръка на военни експерти. „Това, че хората не го искат е твърдение на БСП. Аз заявих, че се намираме в уникална ситуация. В световната история не ми е известен случай в населено място да се противопоставят на поставянето на войски. Тези войски са важни за сигруността на района, но и от икономическа гледна точка. Вероятно прокетирането ще мине 100 млн. лв.“, заяви Тагарев.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност