06 / 8 / 2023
Новини България Шествието „Безсмъртен полк“ се прекратява със заповед на Йорданка Фандъкова

Шествието „Безсмъртен полк“ се прекратява със заповед на Йорданка Фандъкова

от infomax
0 коментари
Шествието „Безсмъртен полк“ се прекратява със заповед на Йорданка Фандъкова

Провеждането на шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщават от „Московска“ №33. От там уточняват, че Столична община не съгласува провеждането на шествието „Безсмъртен полк“, като въпреки този отказ организаторите и участниците се събират на сборния пункт на пл. „Св. Ал. Невски“ с намерение да проведат планираното от тях мероприятие.

Ред е на полицията да се намеси.

„Участниците в мероприятието заявяват, че ще използват руски и съветски знамена, които в настоящата обстановка могат да се тълкуват като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна“, посочват от Столична община.

По данни от сектор „Общинска полиция“ в района на сборния пункт, както и на крайната точка на заявеното шествие – Паметника на Съветската армия в Княжеска градина – се събират групи от граждани с противостоящи искания.

„За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява.“, казват още от СО. Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието.

Петър Пандурски, заместник-председател на Съюз на ветераните от войните, заяви пред журналисти, че няма да затварят улици, а участниците в шествието ще се движат само по тротоарите, прведаде БТА.

Шествието тръгна от площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ към Паметника на Съветската армия. Участниците обаче минаха по бул. „Цар Освободител“ и се движиха наравно с колите.

Участниците в шествието „Безсмъртен полк“ бяха посрещнати на Паметника на Съветската армия от демонстрация на българи, решени да се преборят за махането на паметника.

Стигна се до размяна на обидни квалификации. Полицаи в жива верига са разделили двете групи. Пред паметника дойде и руският посланик Елеонора Митрофанова.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност