04 / 23 / 2024
Новини БългарияПолитика Румен Радев и Ердоган се срещат в Истанбул

Румен Радев и Ердоган се срещат в Истанбул

0 коментари
България, Ердоган

Държавният глава Румен Радев заминава на работно посещение в Истанбул по покана на турския си колега Реджеп Ердоган, съобщиха от прессекретариата на институцията.

Президентите на България и Турция ще обсъдят овладяването на  миграционния натиск, сътрудничеството на София и Анкара в областта на сигурността, икономиката и енергетиката Двамата ще бистрят сигурността и рисковете пред региона, заради войната на Русия в Украйна.

Важна тема ще е състоянието на двустранните отношения, възможностите за задълбочаване на икономическото и търговско сътрудничество на София и Анкара, както и транспортната свързаност между двете държави.

Работната среща на Радев и Ердоган в Истанбул става на фона на засиления бежански поток към страната ни от Турция през последните месеци. Разговорът ще се проведе часове след като Съветът на Европейския съюз отхвърли присъединяването на България към Шенген, заради Австрия и Нидерландия, които поискаха допълнителни гаранции, че страната ни се справя с нелегалната миграция. Именно усложнената миграционна обстановка по границата ни с Турция и мерки срещу нелегалния трафик на бежанци се очаква да бъде водеща тема в разговора на Румен Радев и Реджеп Ердоган, коментира БНР.

България има интерес от засилено партньорство с Турция в областта на енергетиката и осигуряването на алтернативни доставки на синьо гориво, смята българският президент. Темата Радев и Ердоган обсъдиха преди два месеца на среща в рамките на форум в Прага:

„Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно за България да развива своите отношения в енергийната сфера, защото засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция. Също така важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за  танкери на техните терминали за втечнен газ

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising