06 / 5 / 2023
Новини БългарияПолитика Росен Христов: Има риск АЕЦ „Козлодуй“ да спре, ако бъдат наложени санкции върху ядрената енергетика на Русия

Росен Христов: Има риск АЕЦ „Козлодуй“ да спре, ако бъдат наложени санкции върху ядрената енергетика на Русия

от infomax
0 коментари
Росен Христов: Има риск АЕЦ "Козлодуй" да спре, ако бъдат наложени санкции върху ядрената енергетика на Русия

Ако бъдат наложени санкции върху ядрената енергетика на Русия, така, както настоява Украйна, има риск работата на АЕЦ „Козлодуй“ да пострада сериозно. Все още зависим от доставката на руски части, информационно-консултантски услуги и други. Едни санкции биха довели до спиране на централата, заяви министърът на енергетиката Росен Христов, цитиран от Пресцентъра на министерството.

Необходимо е време, преди да постигнем пълна диверсификация в областта на ядрената енергетика. Затова е правилна позицията на президента Румен Радев“. Това коментира министърът на енергетиката Росен Христов по БТВ.

Той подчерта значението на централата не само за българската енергетика, но и за конкурентоспособността на цялата икономика – „През миналата година АЕЦ „Козлодуй“ е произвела 16 тераватчаса електроенергия – около 30% от цялото потребление в страната“. Според него рязко спиране на взаимоотношенията с Русия в ядрената област в този момент ще предизвика верижна реакция с непредвидими последици за цялата икономика. Защитавайки българските интереси в този казус, ние защитаваме и Европа. Защото слаба България като член на ЕС, означава и слаба Европа“, заключи енергийният министър.

Оценете тази статия

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Designed and Developed by MOXXadvertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност