07 / 14 / 2024
Новини България Рафтинг в България – къде?

Рафтинг в България – къде?

от infomax
0 коментари
Рафтинг в България - къде?

БТА, Никол Николова, Елена Николова

РафтингРафтингът сред красивите гледки на природата и звуците на птиците е начин човек да се откъсне от ежедневието си и да забрави за проблемите, разказаха за БТА инструкторите Станимир Станимиров (Чачи), Иво Кисяков и Борислав Пауновски.

Това е екстремен спорт, който представлява спускане с гумена, надуваема лодка по бързи води, където има т.нар. бяла вода, бързеи, вълни. Рафтингът у нас може да се практикува на различни места, като например по реките Струма, Искър, Арда и Чепеларска. Няма ограничения за възрастта на хората, които искат да се запишат за спускания.

Условия за рафтинг в страната

Всеки ден, когато имате възможност, е подходящо за рафтинг, посочи Станимир Станимиров (Чачи) – инструктор и собственик на Rafting.bg.

Рафтинг в България - къде?По думите му реката винаги е различна. Ако искате пълноводие, тогава е хубаво да отидете пролетта, когато се топят снеговете, но тогава е студена водата. Сега реката има своя чар, защото е топла водата, посочи той. Станимиров отбеляза, че при рафтинг понякога се спира близо до някоя скала, откъдето хората могат да скачат и да се къпят. Той обясни, че през лятото бързеите си остават същите, но трябва да се заобикалят повече камъни. По думите му всеки един период, зависи от интереса на хората, е подходящ за рафтинг. Той обясни, че когато е много пълноводна водата, ограничават деца и хора, които не могат да плуват от гледна точка на безопасност. През лятото е подходящо за абсолютно всички, добави Станимиров.

Най-подходящото време е пролетното пълноводие, когато реките са пълни и снеговете се топят, тъй като така държат водите на по-високо ниво, смята Иво Кисяков – инструктор към Световната рафтинг федерация, секретар на Българската федерация по рафтинг, както и собственик на Rafting Теам Respect. Той отбеляза, че основният рафтинг сезон е април-май- юни. По думите му тази година основният сезон е продължил до средата на юли, заради дъждовете, които са спомогнали за по-високите нива на водите. Рафтингът продължава и лятото и есента, когато е подходящо, но вече с по-спокойна вода и по-различен тип рафтинг, добави Кисяков. Според него, ако отидем през август на рафтинг, преживяването ще е по-скоро тип разходка с лодка.

Рафтинг в България - къде?Когато вали, е най-подходящо, посочи Борислав Пауновски – инструктор в клуб Reflip, спортен състезател по рафтинг, част от Българската рафтинг федерация. Той обясни, че когато вали, нивото на реката се вдига и тя става по-бърза. По думите му спускания се правят и през зимата с необходимата екипировка, но активният сезон е от март до ноември. Пауновски каза, че няма ограничения за възрастта, без значение дали сте на четири или седемдесет например. Той обясни, че в спусканията са се включвали и хора с увреждания.

Рафтинг в България – къде

Станимиров обясни, че към Rafting.bg има две рафтинг бази – на река Искър, в Искърското дефиле на гара Лакатник, и на река Струма, малко след град Симитли, в началото на Кресненското дефиле. Базата ни на Струма разполага с бунгала, въжен парк с тролей, посочи той. До базите човек може да стигне с влак, автобус или кола, като тази на р. Искър е на 60 км от София, а на р. Струма – на 120 км. По думите му времето за път е горе долу еднакво, тъй като до р. Струма се пътува по магистрала, а в Искърското дефиле се пътува по-бавно. Но има своя чар красотата на дефилето, както и тук може да се съчетае ходене по Пирин, Рила и спа курортите – от Сандански, Добринище, Баня и т.н., коментира Станимиров.

Най-доброто място за провеждане на рафтинг е в

Кресненското дефиле

на р. Струма, тъй като там регулярно има вода през пролетните месеци, обясни Кисяков. Той добави, че по горното ѝ течение има доста язовири и когато те се напълнят, водата се изпуска и през април-май-юни водата е висока. Други места в България, където се провежда рафтинг, са на р. Арда и р. Чепеларска, близо до Бачково.

В България основните реки за рафтинг са три – Струма, Искър и Арда, каза Пауновски. Той уточни, че при р. Арда проблемът е, че няма достатъчно вода целогодишно. Според него р. Искър е много добър вариант, но там водата е много спокойна. Най-добри условия за рафтинг в България има на р. Струма, защото събира води от много планини и е най-пълноводна, като в същото време е достъпна.

Какъв е интересът към рафтинга в България

В началото, когато започнахме, хората не знаеха какво е това, но сега се наложи, отбеляза Станимиров. По думите му всички знаят, че Симитли е община на екстремните спортове и че тук се прави рафтинг. Той отбеляза, че Рафтинг в България - къде?общината помага доста за развитието на спорта чрез организирането на различни събития и даде за пример състезание по екстремен каяк. По думите му това е важно, тъй като, ако няма подкрепа на местната власт, трудно би придобило такава популярност.

Около 2005-2006г. започват да се правят организирани, комерсиални спускания, посочи Кисяков. По думите му в началото е имало голям бум и когато спортът се е развил е имало спускания всеки ден. Кисяков отбеляза, че ковидът е прекъснал тази тенденция, но последните две години отново се е активирал интересът. Хората искат нещо по-различно – да са сред природата, вместо да са в офиса или да си седят вкъщи, смята той.

Пауновски също посочи, че спускания се провеждат от близо 20 години. В началото не е имало толкова знания и опит, но първите гидове са ходили на курсове, знанието се е предало и все повече хора търсят този вид удоволствие, каза той. Според него все повече хора търсят активна почивка, а не само спане, пиене и ядене.

Да отидеш на рафтинг

Станимиров описа рафтинга като лесен начин човек да опита екстремен спорт. По думите му работата в екип дава сигурност. Човекът до вас ви дава сигурност, създава се атмосфера и забава, а когато са повече лодки, могат да се правят състезание, а хората да се пръскат с вода. Станимиров коментира, че при рафтинга човек забравя за работата и за проблемите и се откъсва от ежедневието си, дори и за час-два.

Рафтинг в България - къде?Рафтингът е отборен спорт, каза Кисяков и уточни, че в лодката може да има до десет души. Той отбеляза, че е важно при по-голям бързей да се работи заедно. Това създава едно много добро усещане на хората, да се чувстват удовлетворени, когато заедно преминат през някоя трудна ситуация, смята Кисяков. Той отбеляза, че рафтингът се практикува навън, а всички знаем какво е усещането да сме сред природата, красивите гледки и когато чуваме птиците. Това приповдига настроението в нас, заключи Кисяков.

На рафтинг хората виждат от друг ъгъл природата и заобикалящата среда, отбеляза Пауновски. По думите му човек много се съсредоточава върху момента, понеже той се бори с водната стихия, забравя проблемите си, а това действа много отпускащо и релаксиращо. От реката човек излиза зареден, а докато е в нея, не мисли за други неща от живота, добави Пауновски.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising