Тъмен, млечен или бял? Диетолог ни казва кой шоколад е по-здравословен от всички останали и защо.
Според USA TODAY регистрираният диетолог Даниел Крамбъл Смит е категоричен, че черният шоколад е най-здравословният вид шоколад. Той е пълен с антиоксиданти и съдържа минерали като желязо, магнезий и фосфор.
Черният шоколад също така е с високо съдържание на фибри и флавоноиди, които помагат за намаляване на възпалението,
кръвното налягане
и нивата на холестерола и предпазват от сърдечно-съдови заболявания, обясни експертът.
Известно е, че шоколадът се прави от богати на антиоксиданти какаови зърна и според Крамбъл Смит колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти съдържа. Шоколадът често се класифицира според процента на етикета, като 70% какао или повече е най-здравословният вариант.
Проучване от 2022 г., публикувано в Journal of Nutritional Biochemistry, установи, че консумацията на
шоколад, съдържащ 85% какао,
има пробиотични ефекти и може да подобри настроението.
Изследванията обаче показват, че някои черни шоколадови бонбони съдържат „сравнително високи нива“ на олово или кадмий. И ако искате да получите ползите за здравето от черния шоколад без излагане на тези тежки метали, Crumble Smith препоръчва внимателно проучване на компанията и марката, за да сте сигурни, че шоколадът е безопасен.