12 / 9 / 2023
Новини България Ивайло Мирчев: Независимост е да можем да отделим Чайковски и Пушкин от Сталин и Путин

Ивайло Мирчев: Независимост е да можем да отделим Чайковски и Пушкин от Сталин и Путин

от infomax
0 коментари
Лукойл

Ивайло Мирчев, ПП, Туитър

Управляващите България през 1908 г. са имали достатъчно прозорливост и достатъчно смелост, за да обявят нейната независимост. Направили са го така, че тя да бъде международно призната. Имали са визия каква България искат: независима, свободна, съвременна. Искали са да се отделят най-сетне от цялата епоха на османско владичество, забавила развитието ни с векове.

Затова мисля, че е много важно и спешно ние като общество да започнем разговора за това

каква България искаме

Защото задачата ни днес е не по-малко отговорна от тази на сънародниците ни в началото на миналия век. Нашата задача е да опазим извоюваната някога независимост от днешните заплахи. Част от тези заплахи са ни наследство оттогава още, което прави още по-належащ разговора за днешната ни визия, за днешната ни мечта.

Независимост е да знаем какво искаме и да не оставяме гласовете на чужди интереси да ни разколебават, да ни разделят, да ни насъскват едни срещу други. За съжаление точно това се случва в последните години с небивала сила и мащаб, през десетки, да не кажа стотици сайтове за фалшиви новини, през купени медии, превзети служби, прокремълски партии и дори президент, който често се държи сякаш е назначен не от нашата, а от друга една държава.

И като си говорим за Русия, а е ясно, че за нея говорим, дори без да я спомена – независимост е и това да можем да погледнем

назад към историята

без насила сложените ни от комунизма пропагандни очила, и да я видим каквато е, в цялата ѝ сложност.

Независимост е да се върнем към погледа на истинските наши възрожденци и да наречем нещата с фактологичните им имена – на глас, в разговор, в медиите, в учебниците. За да не предадем изкривената версия на още едно поколение, което иначе би наричало окупационната руска армия освободителна.

Независимост е да можем да отделим Чайковски и Пушкин от Сталин и Путин и да си кажем на глас, че от първите двама светът е получил велика музика и забележителна литература, а от вторите – човеконенавистни режими и политически катастрофи, засегнали безброй хора във и отвъд границите на Русия.

Честита да е извоюваната от предците ни за нас независимост! Наш ред е да я пазим, за да има и децата ни какво да празнуват на този ден.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност