02 / 26 / 2024
Новини България Имаме световен шампион при писателите, Георги Господинов взе „Букър“

Имаме световен шампион при писателите, Георги Господинов взе „Букър“

Българинът спечели тазгодишната международна награда , съобщи организационният комитет

0 коментари
Имаме световен шампион при писателите, Георги Господинов взе "Букър"

Анджела Родел и Георги Господинов. Снимка: Организационен комитет на наградата „Букър“

Имаме световен шампион при писателите! Браво Георги Господинов. Това написа журналистът Асен Григоров, когато обявиха:

Романът „Времеубежище“ на писателя и поета Георги Господинов, преведен от български от Анджела Родел, спечели тазгодишната международна награда „Букър“, съобщи организационният комитет. Премията от 50 000 паунда се поделя между Георги Господинов и Анджела Родел, като по този начин

авторът и преводачката получават еднакво признание

Победителят беше обявен от председателя на журито Лейла Слимани тази вечер на церемония в „Скай гардън“ в Лондон.

В центъра на „Времеубежище“ е първата „клиника за миналото“ за болни от Алцхаймер, в която всеки етаж възпроизвежда в най-малки подробности едно минало десетилетие, позволявайки на пациентите да се върнат назад във времето, за да отключат това, което е останало от избледняващите им спомени. Клиниката започва да добива известност и все повече здрави хора търсят та убежище с надежда да избягат от ужасите на съвременния живот. Това създава неочаквана главоблъсканица, в която миналото започва да нахлува в настоящето, а разказвачът се оказва въвлечен в заговор за спиране на самото време, пешу БТА.

„Господинов е един от най-завладяващите и незаменими европейски романисти,

а това е неговата най-обширна, одухотворена и завладяваща книга, заяви американският писател Дейв Егърс.

„Писателите не само от моята страна, но и от Балканите често се чувстват извън сферата на англоезичното внимание“, каза Господинов. „Обикновено се приема, че „големите теми“ са запазени за „големите литератури“ или за литературите, написани на големи езици, докато малките езици, някак по подразбиране, остават с местното и екзотичното. Награди като Международната награда „Букър“ променят това статукво и това е много важно. Мисля, че всеки език има способността да разкаже историята на света и историята на отделния човек“, допълни българският писател.

Благодаря на фондацията „Букър“, че поддържа тази награда за художествена литература и превод. Във времена като нашите, това е от решаващо значение. Благодаря на журито за това, че оцени книга за паметта, времето и превръщането на носталгията в оръжие, коментира Георги Господинов в благодарствената си реч.

Той изрази благодарността си към останалите писатели, които бяха номинирани за наградата. „Вашите книги са чудесни, имам всички от тях. За мен беше чест да бъдем заедно, надявам се всички да ги прочетат. Благодаря на моя преводач Анджела Родел, която изгради тази клиника на миналото на английски език“, каза Господинов.

Писателят посочи, че „Времеубежище“ е

първата българска книга, номинирана за наградата

и благодари за смелостта на журито да връчи приза на него.

Георги Господинов разказа още, че получава отличието в навечерието на 24 май, когато България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е любимият ми национален празник, коментира Господинов. На церемонията в Лондон писателят каза на български език: „Честит празник, честито чудо на езика!“

“Времеубежище“ е сред шестте избрани книги, между които ще се определи новият носител на приза „Букър“. Председател на журито на тазгодишното издание на отличието е носителката на „Гонкур“ Лейла Слимани.

Отличието „Букър“ се връчва от 1969 г., а през 2005 г. започва да се присъжда и за книги в превод. Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата победител.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност