12 / 9 / 2023
Новини Dolce vita Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

от infomax
0 коментари
Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Д-р Неделя Щонова, Фейсбук

Има безброй фактори, поведения и предразполагащи ситуации, които могат да повлияят върху телесното ни тегло. И ако нашата цел е дългосрочна, умерена загуба на килограми, то това, да бъдем хидратирани, е едно добро място, откъдето да започнем.
Как и защо пиенето на чиста вода може да ни помогне за регулация на теглото?

Ето 6 причини

1. Водата потиска апетита.
Често, когато почувстваме глад, първият ни импулс е да посегнем към храна. Но храната може и да не е отговорът. Жаждата, която се предизвиква от лека дехидратация, често се бърка с глад от мозъка. Две чаши приятно топла, чиста вода, приета бавно, на малки глътки, са напълно достатъчни, за да регистрира мозъкът ни усещането за ситост.
2. Пиенето на вода стимулира метаболизма и енергийния разход на тялото, като в крайна сметка помага при управление на теглото.
Има ли общо между пиенето на охладена вода, вземането на студен душ, ходенето бос по пухкав сняг и гмурканията в леден язовир? Да, има.
Всички те са примери за студена термогенеза или

терапевтично излагане на студ

Термогенеза е начинът, по който произвеждаме топлина, за да поддържаме тялото топло. Протича главно в мускулната и мастна тъкан. Студената термогенеза ускорява този процес. Когато сме в по-студена среда, тялото работи по-усилено, за да поддържа хомеостазата и да регулира вътрешната температура. Студената термогенеза влияе върху метаболизма и стимулира кафявата мастна тъкан. В нея се открива значителна плътност от митохондрии.
Дори за кратко, излагането на студ, придружено от треперене, може да увеличи количеството адипонектин и съответно подпомага усвояването на глокоза в мускулната тъкан. Това въздействие продължава дори след като излагането на студ е приключило.

Според 2 проучвания

пиенето на студена вода на празен стомах

ускорява базалното метаболитното ниво с 5-15%. Лично аз не съм пробвала да пия студена, дори ледена вода, както е било в проучванията … струва ми се шок за организма, но зимата плувам в открит басейн, даже и видео съм качвала тук. 🙃
3. Пиенето на вода помага да намалим общия калориен прием.
Водата не съдържа калории. И ако си напълним чашата с чиста вода, вместо с по-висококалоричните алтернативи – като сок, сода, алкохол, подсладен чай, капучино или кафе, може да намалим общия течен прием на калории.

4. Пиенето на вода помага по време на тренировка

Водата е от съществено значение по време на тренировка: тя помага на тялото да се охлажда, разтваря електролитите – минерали, които включват натрий, калий и магнезий – и ги разпределя в тялото. Там тяхната електрическа енергия задейства мускулните контракции, необходими за движението. При загуба дори на 2% от водата в тялото, физическата сила може да падне до 15-20%. И още – водата действа като амортисьор на нашите стави. Все пак те са изградени от хрущял, който е около 60% вода. Дехидратацията може да доведе до триене в ставите, защото намалява водното съдържание в хрущялната тъкан.

5. Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините.

Увеличеният приема на вода подобрява функцията на митохондриите и увеличава липолизата – процесът, чрез който тялото изгаря мазнини за енергия.
Екстрацелуларната дехидратация е съпътствана с възможна митохондриална дисфункция.
6. Водата стимулира детоксикацията на организма, пречиства червата и подобрява цялостното здраве.
Чистата вода е много важно условие за по-добро здраве на цялото семейство, ето защо аз се доверявам на системата AQUAPHOR Morion.
Тя разполага с всички нужни филтриращи технологии за гарантирано качество и прецизно пречистване на водопроводната вода.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 35

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност