12 / 9 / 2023
Новини България Борислав Сарафов: Списъкът „Магнитски“  е подкрепа от САЩ за усилията на прокуратурата

Борислав Сарафов: Списъкът „Магнитски“  е подкрепа от САЩ за усилията на прокуратурата

0 коментари
Борислав Сарафов: Списъкът „Магнитски“  е подкрепа от САЩ за усилията на прокуратурата

Според Борислав Сарафов списъкът „Магнитски“  е подкрепа от САЩ за усилията на прокуратурата. „Приветстваме подкрепата на нашите партньори от САЩ и Великобритания“, каза той.

Почти целия списък „Магнитски“ е познат на прокуратурата, работим срещу тях, срещу някои вече се водят досъдебни производства. Това каза в предаването „Денят започва“ на БНТ заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – „за тяхното широко участие в корупционна дейност в България“. Това се казва в прессъобщение на финансовото ведомство, разпространено от посолството на САЩ в София. Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли обяви налагането на санкции срещу трима българи – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

„Ние приветстваме подкрепата на нашите партньори от САЩ и Великобритания. Това всъщност е открита подкрепа за нашите действия. Аз ще ви припомня, ако някой е забравил, че Румен Овчаров е подсъдим. Има присъда на две инстанции от градския съд, която се разглежда отново от Апелативен съд, респективно прокуратурата поддържа обвинителната теза срещу него. Има обвинителен акт, който е внесен срещу Николай Малинов. В момента делото срещу него се разглежда в Софийски градски съд, респективно прокуратурата и срещу него е свършила своята работа“, каза Сарафов.

Срещу още две лица в списъка също се води наказателно производство, което е в Националната следствена служба. И не е изключено в близко време да повдигнем обвинение и срещу тях, каза още заместник-главният прокурор.

Според Сарафов списъкът „Магнитски“ е подкрепа за усилията на прокуратурата.

На въпрос кога бившият финансов министър в две правителства на ГЕРБ Владислав Горанов ще бъде изправен пред съда, Сарафов отговори, че това ще стане, когато се съберат достатъчно доказателства срещу него.

Мисля, че вече бяха правени някакви проверки в прокуратурата. Ние ще проверим отново всички данни срещу всички тези лица. Още в понеделник ще извадим всички налични данни, ще поискаме данни от Държавна агенция „Национална сигурност“, от Министерство на вътрешните работи, каза той.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност