07 / 14 / 2024
Новини България България извън Шенген! Христо Иванов: Трябва да стегнем службите за сигурност, граничния контрол, правосъдието

България извън Шенген! Христо Иванов: Трябва да стегнем службите за сигурност, граничния контрол, правосъдието

0 коментари
България извън Шенген! Христо Иванов: Трябва да стегнем службите за сигурност, граничния контрол, правосъдието

България и Румъния остават извън Шенгенското пространство след като не успяха да получат единодушна подкрепа от Европейския съвет в Брюксел, съобщава БНТ, позовавайки се на източници в Съвета.
Официална информация за решението се очаква след края на заседанието.
Според източниците на националната телевизия гласуването за Шенген вече е минало. Хърватия е получила одобрение за присъединяване. В подкрепа на България са гласували 25 държави, а 2 са били против.
Преди дни Нидерландия и Австрия заявиха, че няма да подкрепят страната ни за Шенген.

„Трябва да стегнем службите за сигурност, граничния контрол, правосъдието и всички структури, които трябва да се борят с корупцията, коментира пред журналисти в парламента Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“ във връзка с обсъждането и гласуването на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на две предложения за разширяване на Шенгенското пространство – първото, от които е за приемането на България и Румъния, а второто – за Хърватия.

Иванов коментира очакваното „не“ по отношение на по-нататъшния процес на интеграция на България в Европейския съюз. Борбата с корупцията е не само основният залог за Шенген, но и основният залог за Плана за възстановяване и устойчивост, каза той. Опитите да бъде запазен Гешев, да се избяга от темата за правосъдната реформа все по-очевидно загробват нашата страна, добави той. Няма какво да се сърдим, каза Иванов, след което посочи, че трябва да си свършим работата, да покажем, че България може да прави реформи и може да си реформира правосъдието. Политическата класа трябва да разбере – време е да реформираме правосъдието, заяви Христо Иванов.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising