10 / 23 / 2024
Новини Dolce vitaЗвезден прах Гривна, която кралица Мария-Антоанета пази до екзекуцията си, покорява САЩ

Гривна, която кралица Мария-Антоанета пази до екзекуцията си, покорява САЩ

от infomax
0 коментари
Мария-Антоанета

„Мелерио“ – най-старата бижутерска къща на планетата, излага в Манхатън, Ню Йорк, гривна с богата история, носена от най-известната кралица на Франция Мария-Антоанета, в опит да се утвърди в една от световните столици на лукса, предаде АФП.

Уникалното изделие, съставено от

седем антични камеи,

монтирани върху гривна с флорални мотиви от гранат и сребро, не е „разкошно дворцово бижу“, но е „историческо“, казва Лора-Изабел Мелерио, представител на 14-ото поколение на „Мелерио“ (Mellerio dits Meller) и президент на френската бижутерска къща, основана през 1613 г.

Мелерио, която е и неин артистичен директор, разказва как далечният й предшественик Жан-Батист Мелерио около 1780 г. – юноша по това време, един ден се появява пред портите на двореца „Версай“, за предложи изделията си.

Забелязан от Мария-Антоанета, която има вкус към Античността, Мелерио й продава или подарява известната гривна, която последната кралица от Стария режим (Стария ред) на Франция пази до екзекуцията си на гилотината на 16 октомври 1793 г. в Париж.

Придобита отново от семейството, което все още е начело на най-старото независимо бижутерско предприятие в света, гривната повече от два века по-късно е „шедьовърът“ на „Мелерио“ за навлизането му в САЩ и Ню Йорк – международен център на финансите, изкуствата и лукса.

За представянето „Мелерио“ избира Манхатън

До края на октомври гривната „Мария-Антоанета“ ще бъде изложена заедно с по-съвременни бижута на партера на известен нюйоркски универсален магазин.

От „Мелерио“ казват, без да разкриват подробности, че американската е втората им най-голяма чуждестранна клиентела след японската. Бижутерската къща ще направи опит да се утвърди в една от световните столици на лукса в момент, когато според анализаторите международният пазар се „задъхва“, отбелязва АФП.

Източник: БТА, Елена Христова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising