Новини България Любо Канов: Гръбнакът на Камилата неизбежно ще се счупи

Любо Канов: Гръбнакът на Камилата неизбежно ще се счупи

от infomax
0 коментари
Любо Канов

Любо Канов, психиатър и писател

Колко много ми се ще да идеализирам хората. Да се умилявам, да вярвам в добротата им, в човечността, в доброто, да ги гледам в добрите очи. И колко безутешно да знам какви са всъщност повечето хора. Жестокостта им и тяхната неумолима тъпота. Вероятно и аз съм същият, но не съм имал шансът да се потопя напълно в грухтящото блато

при свинете

И дано никога да не ми се случва.
А междувременно милостта към слабите се превърна в култ към изроденото и перверзното. Прикрити като слаби и нуждаещи се от помощ, негодните за пълноценен живот възседнаха работливите и отговорните и започнаха да отглеждат своята генетика за сметка на онези, които я отлагаха и заживяха върху тяхното чувство за отговорност.
Така Светът се насели с мнозинството на безотговорните, неспособните да мислят и на онези нежелаещи да носят отговорност за собствения си живот. А те умеят да бъдат безотговорни и жестоки, защото са научени, че винаги другите са виновни. Че трябва да има Класова Омраза и че тя е оправдана. Оправдана чрез самооправданието на собствената им мултиплицирана негодност.
И в един ден гръбнакът на Камилата неизбежно ще се счупи. Дали ще сме свидетели на това?
А какво ако?
Например, ако онова което се нарича Свети Дух или духовете на езичниците, които обитават пространството навсякъде около тях, появяват се в сънищата или по време на религиозни шамански церемонии, ако всичко това не е нито материя нито енергия, а нещо трето, за което не се говори в учебниците и в науката обясняваща как е устроена Вселената и човека? Гениалното уравнение, което дава съотношението между маса и енергия, като включва и светлината с нейната скорост, но дали това е истинската картина? Ами ако единствената истинска същност на всички неща е Информацията? Тоест,

Дух, Информация, Разум, Вселена са едно и също?

Ако истинските процеси не са енергии и материи, които ние регистрираме като явления, а чисто и просто безплътни информационни същности, които временно, тоест илюзорно, се появяват и изчезват в нещо, което ние наричаме и изживяваме като битие и съществуване? Може би единственото, което истински съществува и никога не изчезва е Вечната Информация, което е истинското и непреходно Знание или казано по старовремски —Дух? Информацията е Говорът и истинската Същност на нещата, а явленията, които ние описваме и “изживяваме” като реални, са различните инструменти и носители с които си служи Смисълът. По същият начин, оловната печатарска буква отпечатва дадена буква върху хартията, но никога не може истински да каже какво е тази буква всъщност. А тази същност е Информацията, която тя съдържа и тази Информация е единствената причина поради която буквата от олово съществува, а не обратното. Смисълът на буквата може да бъде прикачен към всякакъв носител—

от електрон до слон,

без да се промени — защото всичко в битието може, и е, променлив символ на непреходната същност на нещата, която може да се нарече с думата Информация. Смисъл=Информация=Дух=Същност=Вечност. Загадката на Битието не може да бъде проумявана чрез самото него, защото то е представител на Информацията, но не е самата Информация, чиято цел остава непроницаема за Наблюдател инсталиран от Отсамната страна. Неслучайно, когато един наблюдател се опита да разбере цялата информация заложена в квантов обект, този обект замръзва и се представя в някаква непълнота, защото пълната яснота за него е завинаги недостъпна за подобен наблюдател. Наричат това Неопределеност, а би трябвало да го наричат Недостъпност. И наистина, това се случва на границата където свършва физически определеният битиен свят и където единствен властелин остава неопределимата информационна вероятност.

Делото на моя живот?

В крайна сметка, аз със собствените си сили намалих концентрацията на човешката психопатология в един малък район на света и по-точно в една част на Ню Йорк и Лонг Айлънд, съвсем за малко и в Галвестон, Тексас. За моята родина България, ми е трудно да говоря, защото дори да съм сторил нещо добро в най-добрите си млади години за хората, то е отдавна погребано и забравено. Все пак, България ме осъди в Името на народа, като

Враг на народа

Следователно моите наивни илюзии, че съм помогнал на някой мой сънародник някога, изцяло се изтриват с гъбата върху черната дъска на общият ни живот с народа ми. Всъщност, дори годините от работата ми като лекар и затворник-дърводелец, не се зачита като “трудов стаж”, за който в старините си да получа някой лев обратно.
Е, какво пък толкова… Когато баща ми беше смазан и загина в ужасни мъки в моите ученически години поради задължителна бригада по време на “ленински съботник”, ние получихме общо няколко хиляди лева. Кой ти ги дава? Берекет версим. А и имаше много по-лошо. Така че, благодаря на съдбата, тя все пак беше добра, макар и много сурова с мен. А нима тя е била по-добра с някого?
Ако народите са в състояние да произведат свои лидери в Бог, Цезар, Вожд, както се е случвало неведнъж в историята, заключението може би е следното:
Човечеството произвежда в Бог твърде лесно и лекомислено незначителни, жестоки и престъпни хора.

Пример в наше време беше Сталин,

а сега е династията Ким в Корея.
Въпросът е следният:
Можем ли да се доверим на обожествяващата склонност на човечеството и колективно да хукнем след неговите възможни заблуждения и екзалтации, следвайки поредният лидер? Ние виждаме с очите си до каква истерия един тоталитарен диктатор днес може да доведе народа си, въпреки по-голямата му осведоменост сравнено с древността, например в Корея или Русия.
И оттук, големият въпрос:
Какво ни кара да мислим, че някога, в зародиша на големите световни религии, не е ставало въпрос за подобни харизматични процеси на възбуда в екзалтирани тълпи, жадуващи обещания за избавление от мъката на човешкия живот? За светли бъднини, за справедливост и възмездие, за награда и за надежда, че все пак тази мъка не е напразна, а има проекция в незнайното обещаващо бъдеще?
Хората твърде лековерно приемат човешкото, дори

престъпно насилничество

като божествено и необходимо. Не е ли по-разумно човекът да поверява съдбата си някому с поне малко съмнение и критично колебание в това, което му се представя за истина от последна инстанция?
Мохамед е бил войник. Както впрочем са били и кръстоносците.
А вероятно религиозният фанатизъм е предшествал секуларният тоталитаризъм. И мнозина са тръгвали разярени с мечове и пики на смърт, с неясни за самите тях основания, срещу врагове, които са били единствено привидения на тяхната собствена фантазия

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising