09 / 19 / 2024
Новини Dolce vita Кой е Павел Дуров – съосновател на „Телеграм“ и баща на над 100 деца?

Кой е Павел Дуров – съосновател на „Телеграм“ и баща на над 100 деца?

от infomax
0 коментари
Telegram

Снимка: Павел Дуров, Инстаграм

ПОРТРЕТ
БТА,  Габриела Големанска

Задържаният при слизането си от самолета на летището в Бурже край Париж френско-руски милиардер Павел Дуров се обрисува като либертарианец и като защитник на поверителността в интернет. Но той също така поражда и полемика заради отказа си да модерира по какъвто и да е начин съдържанието в приложението „Телеграм“, на което той е съосновател, отбелязва Франс прес в аналитичен материал-портрет на Дуров.

Павел Дуров е

на 39 години

Срещу него беше издадена във Франция заповед за издирване от Службата за борба с насилието над непълнолетни. Заповедта за издирване на Дуров беше във връзка с разнородни нарушения, от измами до трафик с наркотични вещества, от кибертормоз до организирана престъпност, като се премине и през обвинения във възхвала на тероризма и на измамите, отбелязва френската агенция.

През 2006 г. Дуров едва-що завършил университета в Санкт Петербург, родния му град, създава социалната мрежа „ВКонтакте“, която се превръща набързо в първата мрежа в Русия и изпреварва дори по интерес „Фейсбук“.

Но успехът на интернет платформата поражда търкания между Дуров и властта. Той я продава. Поемат я хора, близки до управляващите, а Дуров напуска Русия през 2014 г. По това време той е в деликатни отношения с Кремъл заради това, че е отказал да предаде на руските служби за сигурност личните данни на потребители на социалната мрежа, по-специално на проевропейски настроени украински граждани.

През 2013 г., година преди да напусне Русия, Павел Дуров разработва с брат си Николай приложението „Телеграм“. След напускането на Русия Дуров пътува от страна в страна и

накрая се устройва в Дубай

Същевременно получава гражданство на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. През август 2021 г. Дуров получава и френско гражданство благодарение на рядко прилагана процедура, във връзка с която Париж си остава много дискретен.

Междувременно приложението „Телеграм“ отчита феноменален успех, позиционирайки се като защитник на индивидуалните свободи, отказвайки цензурата и запазвайки поверителността на потребителите си.

Но всичко това притеснява някои. През 2018 г. московски съд разпорежда блокиране на „Телеграм“. Заповедта е истинско фиаско и три дни по-късно протестиращи „бомбардират“ централната на Федералната служба за сигурност с хартиени самолетчета – символа на приложението.

Оттогава Русия се отказа от усилията си срещу приложението и „Телеграм“ е използван както от властта, така и от опозицията. Някои канали в приложението наброяват няколкостотин хиляди абонати.

„Телеграм“ играе и

съществена роля във войната в Украйна,

документирана от блогъри от двата лагера в конфликта, които постват там анализите си и много видеа от боевете.

„Мисля, че вършим добра работа с „Телеграм“, с 900 милиона потребители, които ще прехвърлят вероятно един милиард активни месечни потребители до една година“, похвали се Дуров през април в рядко интервю за ултраконсервативния американския журналист Тъкър Карлсън.

Иначе Дуров отсъства от традиционните медии, но той не се колебае да заема преден план в собствената си страница в „Телеграм“. Там казва, че води самотен живот, че се въздържа от консумация на месо и на алкохол. Винаги облечен в черно, той се стреми да поддържа прилика с актьора Киану Рийвс, такъв, какъвто той беше в „Матрицата“.

През юли Дуров се похвали, че е биологичен баща на над 100 деца, заченати благодарение на това, че той е бил донор на сперма в десетина страни по света. За тази донорска инициатива Дуров казва, че тя е била негов граждански дълг. По този начин той се доближава и до движението на привържениците на насърчаване на раждаемостта, към което принадлежат американският милиардер Илон Мъск, както и други милиардери от сектора на високите технологии.

Според сп. „Форбс“ състоянието на Дуров е оценявано през настоящата година на

15,5 милиарда долара

(13,38 милиарда евро). Дуров е създател и на криптовалутата тонкойн, чийто курс обаче спадна с над 15 процента след новината за ареста му.

От години „Телеграм“ е в полезрението на европейските съдебни власти, обвиняващи го, че разпространява призиви за убийство, че е платформа за продажба на дрога или че разпространява комплотистки теории. Дуров уверява, че отговаря на всяко искане за заличаване на съдържание, в което има призиви за насилие или убийство.

Много експерти обаче подлагат на съмнение действителната сигурност, предлагана от „Телеграм“ на потребителите си. Платформата казва, че е по-сигурна от приложения като „УотсАп“, но не криптира съобщенията си.

„Телеграм“ все пак сътрудничи на съдебните власти. През 2022 г. заплашено с блокиране от Върховния съд на Бразилия, приложението прие да закрие акаунти, обвинявани в разпространение на дезинформация. Същата година Германия приветства конструктивните разговори със създателите на приложението, ценено от крайнодесни активисти или от местни антиваксъри.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising