09 / 20 / 2024
Новини България Диета на растителна основа намалява биологичната възраст на човек

Диета на растителна основа намалява биологичната възраст на човек

от infomax
0 коментари
диетата на растителна основа

Спазването на веганска диета може да намали биологичната възраст на човек. Това се доказва от резултатите от скорошно проучване, публикувано в списание BMC Medicine, съобщава Prevention.

Учени от Станфордския университет са изследвали 21 двойки възрастни еднояйчни близнаци на възраст 39 години, за да видят как осем седмици на растителна диета засягат определени видове химически модификации на ДНК, които се използват за оценка на биологичната възраст. В продължение на осем седмици един близнак от всяка двойка се храни само с веганска диета, докато другият яде както животински, така и растителни храни.

„В края на проучването изследователите откриха, че участниците, които ядат  по веганска диета, са имали значително намаление на маркерите за общо

биологично стареене,

включително специфични свързани с възрастта маркери в сърцето, черния дроб, хормоналните, възпалителните и метаболитните системи“, материалът казва.

В допълнение, тези, които са следвали веганска диета, също са загубили средно два килограма повече тегло от тези, които не са, най-вероятно поради факта, че са консумирали 200 калории по-малко от храната, която са давали през първите четири седмици от проучването. Според учените загубата на тегло също може да допринесе за разликата в биологичната възраст между двете групи.

В същото време диетологът Джаки Нуджънт отбеляза, че диетата на растителна основа отдавна се свързва с по-добро здраве, а именно намаляване на риска от кардиометаболитни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

„В сравнение с хранителен план, който

включва животински продукти,

следването на веганска диета е свързано с по-добро хранително качество и по-разнообразна чревна микробиота, което може да допринесе за цялостното здраве и потенциално по-добро качество на живот с напредване на възрастта“, обясни тя.

Въпреки това, Мелиса Прест, RD, отбеляза, че преди да решите да станете веган, си струва да разберете, че изцяло растителната диета може да не е най-добрият вариант за всички, тъй като често срещан проблем с веганската диета е липсата на витамин B12, от които хората се нуждаят повече с възрастта.

„Ако следвате веганска диета, препоръчително е да ядете храни, обогатени с витамин B12 и/или да приемате добавка с витамин B12“, съветва тя.

Nugent се съгласи с коментарите на Prest и добави, че веганската диета може да не е подходяща за хора, които са „изложени на риск от дефицит на хранителни вещества като желязо, цинк или витамин B12, или се нуждаят от повече определени хранителни вещества като калций и витамин D за здравословна остеопороза“ .

Prevention добавя, че въпреки че проучването не открива отрицателни ефекти от спазването на веганска диета, ползите за стареенето трябва да се вземат предвид заедно с риска от дефицит на микроелементи, който може да се развие през годините, преди да се появят страничните ефекти.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising