10 / 6 / 2024
Новини България Г-7 и ЕС обсъждат интересен план за руските 250 милиарда долара

Г-7 и ЕС обсъждат интересен план за руските 250 милиарда долара

от infomax
0 коментари
Г-7 и ЕС

Страните от Г-7 и Европейският съюз обсъждат план за използване на повече от 250 милиарда долара замразени активи на руската централна банка като обезпечение за финансиране на реконструкцията на Украйна.

Bloomberg пише, че съюзниците на Украйна биха могли да продадат дълг, за да допринесат за възстановяването на разкъсаната от война страна, използвайки замразени активи като обезпечение.

Привържениците на тази идея смятат, че при всяко уреждане на конфликта, в съответствие с международното право, Русия ще бъде длъжна

да заплати щетите,

причинени на съседа. Ако Русия откаже, ще бъде възможно да се предявят претенции върху замразените активи.
Видео на деня

В момента дискусията е на техническо ниво, което означава, че все още не е взето политическо решение. Един от събеседниците каза, че някои страни искат да се движат по-бързо от други.

Г-7 обеща да накара Русия да плати за възстановяването на Украйна и да замрази санкционирани активи, докато не го направи. Няколко държави от Г-7, включително Франция и Германия, досега се съпротивляваха на възможността за пълна конфискация на замразени активи поради правни опасения и потенциални последици за стабилността на еврото.

Планът може да включва създаване на дружество със специално предназначение, което да емитира облигации с нулев купон, обезпечени с обезпечение за вземания, каза един от хората. Ще бъде създадена йерархия на обезпеченията, която ще използва активи, държани в Euroclear, както и в банки.

Като алтернатива се разглежда възможността за използване на активи като обезпечение. Русия обеща да оспори по закон всеки опит за изземване на активи.

Всеки ход ще дойде в допълнение към плановете на ЕС да наложи

данък върху печалбите,

 

направени от замразените активи на централната банка. Макар и бавно, планът върви напред. По-голямата част от санкционираните активи се държат в белгийската клирингова къща Euroclear, където те ще генерират 4,4 милиарда евро през 2023 г., според финансовите резултати, публикувани миналата седмица. Няколко руски компании оспориха санкциите и в момента текат съдебни процедури.

Дискусиите са фокусирани върху дългосрочните нужди на Киев и не са свързани с усилията за подкрепа на икономиката на Украйна в близко бъдеще.
Западна помощ за Украйна – последни новини

На 1 февруари ЕС отпусна 50 милиарда евро за Украйна. Пакетът, който е предназначен за подкрепа на украинския бюджет, е разпределен за четири години.

В същото време в САЩ все още не е решен въпросът за помощта на Киев. На 4 февруари председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън каза, че следващата седмица ще има гласуване на законопроект за ускоряване на отпускането на 17,6 милиарда долара помощ за сигурност на Израел – без подкрепа от Украйна.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising