09 / 20 / 2024
Новини България 2023 г. е най-горещата в историята

2023 г. е най-горещата в историята

от infomax
0 коментари
2023 г. е най-горещата в историята

След рекордните температури през месец септември, 2023 г. почти сигурно ще е най-горещата година в историята на измерванията, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

„Повече от 99 на сто е вероятността 2023 г. да е най-горещата в историята на измерванията“, казаха от американската служба.

Прогнозата бе публикувана по-малко от два месеца

преди началото на срещата на ООН за климата

COP28 в Дубай, на която в центъра на дебатите ще е съдбата на изкопаемите горива, смятани за основен причинител на глобалното затопляне.

Изчисленията на американското управление за изследване на океаните и атмосферата са въз основа на данни за 2023 г. до месец септември и на симулации за възможните сценарии на базата на съществуващи сведения от 1975 г. до днес.

Европейската обсерватория за климатичните промени „Коперник“ също прогнозира в началото на септември, че 2023 г. вероятно ще е най-горещата в историята на измерванията.

Тазгодишният месец септември е най-горещият септември от 174 г.

в глобалните данни, потвърдиха и от NOAA. „Коперник“ вече обяви този рекорд в началото на октомври.

„Септември 2023 г. е четвъртият пореден месец с рекордни температури“, каза в изявление Сара Капник, главен учен на американското ведомство. „Той не само е най-горещият септември в историята на измерванията, но е и необичайно топъл за най-горещ месец според данните на агенцията“, каза тя.

„Казано по друг начин, септември 2023 г. е бил по-топъл от средните температури за месеците юли от 2001 г. до 2010 г.“, допълни тя.

През септември глобалната температура е 1,44 градуса по Целзий над средните стойности за 20-и век, сочат данни на американската служба. Тя е с 0,46 градуса по Целзий над предишния температурен рекорд за септември от 2020 г.

Африка, Европа, Северна Америка и Южна Америка преживяха най-горещия септември в историята на измерванията, Азия – втория най-горещ, а Океания – третия, сочат данните на NOAA. За полюсите – на Антарктида това е бил най-горещият септември, а в Арктика – вторият най-горещ в историята на измерванията. И двата полюса губят лед – през септември ледът в Антарктика е с рекордно ниски стойности за сезона. Океаните също поставят месечни рекорди за температура на водите за шести пореден месец. През последните години светът е изправен пред екстремни явления във времето, чиято интензивност и честота се увеличава от климатичните промени, причинени от парниковите емисии, свързани с човешката дейност.

Източник: БТА, Антоанета Маркова

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising