05 / 28 / 2024
Новини България Контрабандистът-легенда Николай Николов-Паскал и шефката на митниците са обвинени след акцията

Контрабандистът-легенда Николай Николов-Паскал и шефката на митниците са обвинени след акцията

ДАНС и и Антикорупционната комисия арестували десет души, но едва четирима имат обвинения

0 коментари
Контрабандистът-легенда Николай Николов-Паскал и шефката на митниците са обвинени след акцията

Легендарният контрабандист Николай Николов-Паскал и шефката на митниците се обвинени след акцията на ДАНС  и Антикорупционната комисия в Агенция „Митници“, пише „24 часа“.  Такава комбинация от задържани сигурно няма в цялата световна история.

Другите двама обвинени  не са обикновени бизнесмени, разбира се. Това са  бившият шеф на Изпълителната агениця по рибарство и аквакултури Марин Димитров и синът му Стефан, които са видни „специалисти“ от Хасково.

От години Паскал е смятан за мощен контрабандист, но досега не беше арестуван и обвиняван, камоли съден.  Като член на престъпната групаа е обвинена и директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова.

Заместникът ѝ Людмил Маринов е освободен

Според обвинението, престъпната група е действала от януари 2023 г. до деня на акцията.
Адвокатът на Петя Банкова – Аделина Натина заяви, че „Банкова не познава участниците в тази т. нар. организирана престъпна група и е назначена в Агенция „Митници“ на 8 август 2023 г.“  Тя  обясни че дори не е посочен лидер на престъпната група. Според думите на Натина повдигнатото обвинение е „пълно с фактологични грешки“.

Тя потвърди, че при вчерашната акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в Агенция „Митници“ са арестувани десет души, но едва четирима имат обвинения .

По-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че на 3 април е започнато

досъдебно производство

от Комисия за противодействие на корупцията срещу организирана престъпна група, създадена с цел да извършва контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления, в която вземат участие и длъжностни лица, заемащи публична длъжност и има  данни за длъжностни престъпления.

Първите действия по разследване са започнати от органите на Комисията за противодействие на корупцията в условията на неотложност въз основа на информация, която е получена от ДАНС.

Софийската градска прокуратура е поела ръководството и надзора върху разследването.

В хода му са извършени

30 претърсвания

и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Разпитани са и свидетели.

В резултат на съвместната работа на прокуратурата, Антикорупционната комисия и ДАНС и след преценка на събраните по делото доказателства, СГП е привлякла в качеството им на обвиняеми четирима души, на които са обявени само инициалите – Н. Н., М. Д., С. Д. и П. Б.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising