04 / 17 / 2024
Новини България Илхан Кючюк се скара на премиера на Швеция: Защо игнорирате темата „бъдещето на Шенген – България и Румъния“ ?

Илхан Кючюк се скара на премиера на Швеция: Защо игнорирате темата „бъдещето на Шенген – България и Румъния“ ?

0 коментари
Илхан Кючюк се скара на премиера на Швеция: Защо игнорирате темата "бъдещето на Шенген – България и Румъния" ?

Днес по време на дебатите за приоритетите на шведското ротационно председателство на ЕС, стана ясно, че в разписаните приоритетни оси не влизат две важни теми, а именно разширяването на Шенгенското пространство в посока България и Румъния и интеграцията на Западните Балкани.

По този повод, в изказването си от трибуната в Страсбург, евродепутатът Илхан Кючюк изрази недоволство и разкритикува дневния ред на шведското председателство.

„Господин министър-председател, две теми не намират място в шведското председателство. Едната тема е бъдещето на Шенген – България и Румъния най-накрая трябва да бъдат част от Шенгенското пространство. Защо това не е част от дневния ред на шведското председателство? Как да спечелим сърцата и умовете на европейските граждани? Как през 2024г. европейският проект да бъде онзи проект, който е за демокрация, върховенство на правото, високи демократични стандарти и прогрес в бъдещето? Как да се осъществи всичко това? Не е възможно, ако България и Румъния не влязат в Шенген!“, категоричен бе лидерът на европейските либерали, цитиран от БГНЕС.

В изказването си евродепутатът открои като важна, но не намираща място в дневния ред на председателството и темата с интеграцията на страните от Западните Балкани.

„Темата с интеграцията на Западните Балкани е изключително важна. Ще направи ли шведското председателство така, че да бъда доброто продължение на политиките на предишното, на чешкото и на всички онези председателства, които поставиха темата за Западните Балкани в центъра на своята политика?“, попита Кючюк.

По думите му това не е просто въпрос на ЕС, това е геополитически въпрос, който изисква сериозно отношение, независимо кой председателства ротационно ЕС. /БГНЕС

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising