09 / 20 / 2024
Новини България Отново на училище след приемането на закона за ЛГБТ+ пропагандата в България

Отново на училище след приемането на закона за ЛГБТ+ пропагандата в България

от infomax
0 коментари
ЛГБТ

Луси Мидълтън от Фондация „Томсън Ройтерс“

 

Българските деца се завръщат в училище в понеделник, под надзора на строгия нов анти-ЛГБТ+ закон, с който България се присъедини към вълна източно и централноевропейски държави, орязващи правата на хомосексуалните в училищата и в обществения живот като цяло.

След подобни закони в Русия, Унгария и Грузия, България прие миналия месец забрана във всички училища за „извършване на пропаганда, популяризиране или подбуждане“ към свързани с ЛГБТ+ теми във всички училища.

Словашка крайнодясна партия обяви планове за въвеждане на забрана и в Словакия този месец, в момент, когато правата на хората от ЛГБТ+ общността са подложени на засилващ се натиск в части от бившия Източен блок.

За 34-годишния Иван,

учител с хомосексуална ориентация в българската столица София,

това означава новата учебна година да започне с дълбоко чувство на безпокойство.

Несигурен какво сега може да каже сега на своите ученици, Иван заявява, че е разтревожен дали може да бъде искрен в клас.

„Все още съм в шок. Вероятно някои от новите ми ученици ще ме попитат за венчалната ми халка и ако кажа, че имам съпруг, ще бъде ли това пропаганда?“, каза Иван, които поиска да бъде назоваван само с първото си име, пред Фондация „Томсън Ройтерс“ по телефона от София.

„Зная, че моите ръководители ще ме подкрепят, но не знам какво ще кажат родителите. Те могат да ме обвинят в популяризиране на моята нетрадиционна сексуална ориентация“.

България вече слезе в дъното в класацията

по признаване на правата на ЛГБТ+ общността сред държавите членки на Европейския съюз. Еднополовите двойки нямат право на законен статут, а промяната на пола не е възможна.

Сега активисти казват, че страната е ударила ново дъно, присъединявайки се към някои по-твърдолинейни европейски държави в ограничаването на правата на хомосексуалните в цялата образователната система.

„Това, на което станахме свидетели при унгарското законодателство, е, че то имаше смразяващ ефект. То отива доста по-далеч от буквата на закона“, каза Белинда Диър, старши служител в активистката организация на хората от ЛГБТ+ общността „ИЛГА Юръп“.

„Русия проправи пътя и, за съжаление, очакваме повече държави да последват примера ѝ“, каза Диър.

„Когато четем законите в Унгария, Грузия и България – те не са идентични, но съдържат едни същи формулировки, казани по различен начин“, допълни тя.

Възходът на „Възраждане“

Поправките в Закона за предучилищното и училищно образование бяха предложени от „Възраждане“, крайнодясна, проруска партия, четвърта по големина в българския парламент.

Те минаха, след като получиха изненадващата подкрепа на проевропейската партия ГЕРБ („Граждани за европейско развитие на България“) в момент, когато политиците се борят за популистки гласове.

„Имаме проблем и той е голям /…/ не е хуманно и е античовешко да се популяризира нетрадиционно сексуално обучение в училищата“, каза през август от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Промяната предизвика протести в столицата и в цяла Европа, а стотици учители подписаха петиция, в която се казва, че законът е „напълно несъвместим“ с реалностите на училищния живот.

В отговор „Възраждане“ публикуваха

списък с имената и домашните адреси на 26 души

от подписалите петицията, отприщвайки вълна от обиди в интернет към мнозина от посочените в списъка.

Прокуратурата във Варна започна разследване на тези действия, за да устави дали има доказателства за извършено престъпление.

За Иван следващите няколко месеца и страхът от това, което може да последва, може да се окажат последната капка, за да напусне София и да започне нов живот в чужбина заедно със съпруга и дъщеря си.

България вече е на върха на класациите за най-бързо топящо се население, а това донякъде е обусловено от засилената емиграция.

„Бях по-склонен да замина от съпруга си, но целият климат в момента, политическата ситуация, промени мнението му“, каза Иван.

„Това е само първата стъпка, ще има още промени. Просто вече не се чувстваме защитени“, допълни той.

Политически футбол

През октомври в страната ще се произведат седмите парламентарни избори за едва три години, а активисти хвърлят вината за разпалването на анти-ЛГБТ+ пропагандата върху политическата нестабилност.

„Тази политика и тези закони не отговарят на исканията и нуждите на хората. Това е политическа тактика, обичайно използвана преди избори“, каза Диър.

„Това е много проста и обичайна тактика срещу малцинствата, мигрантите, бежанците и хората от ЛГБТ+общността. Как да се отвлече вниманието, как да се раздели обществото“, допълва тя.

Изследване на Агенцията за основни права на ЕС, организация от правни експерти, политолози и социолози, статистици и специалисти по комуникация, сочи нарастване с 5 процента на физическите атаки срещу българи от ЛГБТ+общността през 2023 г. в сравнение с 2019 г.

Броят на анкетираните, които казват, че са се сблъсквали с дискриминация, е намалял за същия период, но страната все още е начело по инциденти в сравнение с други европейски държави.

Наско Стаменов, учител по химия, който живее в София, каза, че е бил заплашван за това, че се противопоставя на новия анти-ЛГБТ+ закон, но е решен да продължи да говори публично срещу него. Той допълни, че е бил привилегирован да живее без страх като хетеросексуален мъж, докато негови хомосексуални съученици са се чувствали заплашени.

„Имал съм хомосексуални ученици,

които са разкрили сексуалната си ориентация пред мен, и като техен учител отговарям на несигурността им като им казвам, че нищо им няма“, каза 32-годишният Стаменов по телефона.

„Не се страхувам. Какво е най-лошото, което може да ми се случи – да ме набият ли? Аз съм учител. Ще остана в болница за известно време и отново ще се завърна да преподавам“, допълва той.

Руският образец

Промените, които се случват в България, се сравняват с тези в Русия, която криминализира всякакво популяризиране на всички ЛГБТ+ въпроси през 2022 г., и така стана почти невъзможно за хомосексуалните руснаци да говорят открито за сексуалната си ориентация във всички сфери на живота.

Оттогава подобни закони бяха приети в Унгария и Грузия, докато крайнодясната Словашка национална партия (СНП) също планира закон за забрана на ЛГБТ+ пропагандата в училищата.

Учители и активисти казват, че формулировката на законовите поправки в България е особено тревожна заради размитото определение на понятието

„пропаганда“

„Той е написан абсурдно, което отваря вратите за много проблеми“, каза 25-годишният учител по български език Светослав Стойчев, който също е подписал петицията.

„В училищата ни няма пропаганда и затова подобен закон е ненужен“, допълва той.

Допълнителни поправки в Закона за закрила на детето също се обсъждат – стъпка, която според активисти може да доведе до забрана на ЛГБТ+ „пропагандата“ далеч отвъд българската училищна система.

Учители като Иван се опасяват, че забраните в училищата може да станат сигнал за още по-големи ограничения в бъдеще, и то не само за хомосексуални мъже като него.

„Искам хората да разберат, че това не е само битка за ЛГБТ+ общността, това е битка за всеки един от нас. Тя просто започва с нас“, каза Иван.

„Докъде ще стигне това? Няма да се крия, за да покажа, че сме тук, че съществуваме и че сме като всички останали“, каза в заключение той.

 

(БТА)

(Превод от английски език: Алексей Маргоевски)

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising