10 / 3 / 2023
Новини ПРЕКРАСНАТА НОВИНА Хасан Азис занесе на папа Франциск беценен дар от Перперикон от 10-и век

Хасан Азис занесе на папа Франциск беценен дар от Перперикон от 10-и век

Находката е единствена по рода си в световен мащаб, твърди проф. Овчаров.

от infomax
0 коментари
Хасан Азис занесе на папа Франциск беценен дар от Перперикон от 10-и век

Папа Франциск е получил реплика на сребърно ключе, с което е била заключвана дарохранителницата на един от манастирите на Перперикон. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

Кметът на Кърджали Хасан Азис е бил приет от папа Франциск. Ключето е от 10-и век и е изпълнено от

най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол

Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени светите дарове от сребро и злато, използвани в богослужението, разказва Овчаров.

Хасан Азис занесе на папа Франциск беценен дар от Перперикон от 10-и векПо думите му до този момент е известно само едно скъпоценно сребърно катинарче за такава дарохранителница, което е сред най-ценните експонати на византийското изкуство в прочутия световен музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб, допълва проф. Овчаров.

„Помня, че когато преди двайсетина години открихме това великолепно произведение на изкуството, създадено в най-добрите бижутерски ателиета на столицата на Източната Римска империя, Константинопол, с екипа се радвахме като деца. А днес ключето, носено на гърдите на християнски епископи преди хиляда години, е най-ценният експонат на експозицията на Историческия музей в Кърджали. Защото е от Перперикон –

древното светилище на близо 7000 години,

като през едно хилядолетие от тях е бил център на епископия, обхващала понякога целите Родопи“, разказва проф. Николай Овчаров.

„Очевидно папа Франциск оцени това. Всички виждаме на публикуваното видео от Ватикана как той поема с трепет сребърния ключ и се прекръства пред него. А публикуваните от медиите негови думи допълват емоцията, която светият отец е изпитал“, коментира археологът.

Когато кметът Хасан Азис обяснява историята на предмета, папата отговаря: „Г-н кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място!“.

„Това е самата истина. Разбра я папата в Рим, остава да я разберат и управляващите в България. Защото Перперикон втора година е без държавно финансиране на археологическите проучвания. Добре, че е община Кърджали, която поема задълженията на българската държава“, коментира проф. Николай Овчаров.

Източник: БТА

Снимка: Николай Овчаров

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Приемам Прочети повече

Политика на поверителност