Новини Мнение На кого са двете статуи от Хераклея Синтика?

На кого са двете статуи от Хераклея Синтика?

от infomax
0 коментари
Хераклея Синтика

Манол ГлишевМанол Глишев, Фейсбук

Лична хипотеза за двете статуи от Хераклея Синтика. И двете изобразяват млади, голобради мъже в героична голота, тоест това не са статуи на магистрати, а на

герои или богове

Открити са недалеч една от друга. Дали са хвърлени в канала от триумфиращите през IV в. християни или пък са укрити там от последните езичници, за да не бъдат унищожени от християните – това не знаем. Причините статуите да са намерени там, където са, може да са най-различни. Но е възможно двамата млади мъже да са Диоскурите – Кастор и Полидевк. Разбира се, има и други възможности, но самата физическа близост на двете статуи сочи в тази посока.
„Диоскури“ буквално означава „Зевсови момчета“ или

„Зевсови синове“

на старогръцки. Според мита, разказан от Пиндар, двамата са родени от Леда, но Кастор е син на смъртния цар Тиндарей, а Полидевк – на Зевс, господаря на богове и хора, преобразен на лебед, за да прелъсти Леда. Има и версии, според които или и двамата са божествени, или и двамата са смъртни. Те са участници в калидонския лов и в похода на аргонавтите. И двамата са укротители и ездачи на коне, изпълнени са с огромна сила и често са изобразявани заедно, при това – водейки коне със себе си. Естествено, на Диоскурите е посветено съзвездието Близнаци.
Ако около статуите от Хераклея Синтика се открият например фрагменти от изображения на коне, това би подкрепило хипотезата, че става дума за Диоскурите. От друга страна, оригиналните местоположения на статуите не са били в канала, където са открити, така че всякакви знаци, показващи евентуално кои са изобразените младежи, може и да са другаде из античния град.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising