Новини ВОЙНАТА Зеленски: Тръмп и Ванс да четат историята

Зеленски: Тръмп и Ванс да четат историята

от infomax
0 коментари
Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН, съобщи Укринформ.

Той е планирал да започне серия от двустранни срещи с държавни лидери и ръководители на международни организации, както и с ръководители на американски компании по отношение на осигуряването на украинските енергийни нужди.

В понеделник  ще произнесе слово на Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН. Във вторник той ще участва в заседание на Съвета за сигурност на Световната организация, а в сряда се очаква да говори по време на общия дебат в Общото събрание.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смята, че по време на предизборната кампания кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп прави политически изявления, включително по отношение на войната у нас, пише УНИАН . Така украинският лидер коментира думите на бившия президент на САЩ, че иска края на войната и „мирния план“, за който говори потенциалният вицепрезидент на САЩ Дж. Д. Ванс.

„Той казва, че иска войната да свърши. Е, ние също го искаме. Тази фраза и желание, те обединяват света, всички ги споделят. Но тук има

един ужасен въпрос:

Кой ще поеме разходите за прекратяване на войната? Някой Можем да кажем, че Минските споразумения или спряха, или замразиха боевете на определен етап, но също така дадоха възможност на руснаците да се въоръжат още по-добре и да засилят фалшивите си претенции към териториите, които окупираха“, подчерта Зеленски в интервю .

Според президента Тръмп всъщност не знае как да сложи край на войната в Украйна. Според него колкото по-дълбоко се вглеждаш в тази война, толкова по-малко разбираш.
„Виждал съм много лидери, които бяха убедени, че знаят как да го завършат утре, но когато се гмурнаха по-дълбоко в това, те разбраха, че всичко не е толкова просто, в допълнение към собственото нежелание на Тръмп да говори за украинска победа. Той избра кандидатът за вицепрезидент Дж. Д. Ванс излезе с по-ясен план – да се откажем от нашите територии“, припомни Зеленски.

Държавният глава подчерта, че

идеята на Ванс

за прекратяване на войната в Украйна е неприемлива. Той също така вярва, че концепцията не е план „в никакъв формален смисъл“.

„Би било ужасна идея, ако човек наистина възнамерява да я приложи, да принуди Украйна да поеме разходите за прекратяване на войната, като се откаже от своите територии. Но това със сигурност никога няма да се случи. Подобен сценарий няма да има основание в международен план, в нормите, в устава на ООН, в справедливостта и това не е задължително да сложи край на войната“, подчерта президентът.

Според Зеленски подобни сигнали са опасни за Украйна, особено когато се обявяват от потенциален вицепрезидент на САЩ.

„Трябва да се каже, че това не беше случаят с Тръмп. По телефона и неговото послание беше възможно най-положително от моя гледна точка „Аз ще осигуря подкрепа“.   трябва ясно да разберат, че в момента, в който започнат да търгуват на нашата територия, те започват да залагат  американски интереси на други места: в Близкия изток, например, както и в Тайван, а и в отношенията на САЩ с Китай“, подчерта държавният глава.

Зеленски също отбеляза, че не приема думите на Ванс на сериозно, защото ако това беше планът, САЩ щяха да се насочат към глобален конфликт, в който биха били въвлечени Израел, Ливан, Иран, Тайван, Китай и много африкански страни.

„Такъв подход би предал на света следното имплицитно правило:

дойдох, победих, сега е мое

Това правило ще важи навсякъде: за претенциите за земя, за правата върху минералите и за границите между страните . Утвърждава контрол над територията не законният собственик, а този, който е дошъл преди месец или седмица с автомат в ръце. Така  ще се окаже в свят, в който силата е права, а това ще бъде съвсем различен свят, глобална конфронтация“, предупреди украинският лидер.

Зеленски също така посъветва Ванс да прочете историята на Втората световна война.

„Нека г-н Ванс прочете историята на Втората световна война, когато страната беше принудена да отстъпи част от територията си на един конкретен човек. Какво направи този човек? Успокои се или нанесе съкрушителен удар на европейския континент – много народите като цяло и еврейския народ в частност? Нека (Ванс) почита Еврейският народ е могъща сила в Съединените щати, така че нека проведат образователна кампания и да обяснят защо милиони хора загинаха, защото някой предложи да се откаже. част от територия“, каза президентът.
По-рано републиканският кандидат за вицепрезидент на САЩ Джей Д. Ванс говори за това как вижда плана на Доналд Тръмп за прекратяване на войната в Украйна.

„Мисля, че изглежда така. Тръмп сяда и казва на руснаците, украинците и европейците: „Вие, момчета, трябва да разберете как изглежда мирното споразумение.“ И вероятно ще изглежда нещо като сегашната

демаркационна линия между Русия и Украйна

Там ще стане като демилитаризирана зона, така че руснаците да не нахлуят отново“, каза той.

Според него в този случай Украйна запазва своя независим суверенитет.

В същото време експерт от The Hill каза, че подобен план е лудост и може напълно да разруши динамиката на международните отношения.

„Подобно „уреждане“ би изпратило „ясен сигнал“ към съюзниците на Америка по света, че не могат да разчитат на подкрепа от САЩ“, каза той.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Може да харесате още

За нас

Онлайн списание

E-mail бюлетин

@2022 – 2024. All Right Reserved InfoMax. Уеб дизайн от MOXX Advertising